top of page

Tranziția către camera lui de copil mare


Fie că are 6 sau 8 luni, 3 sau 7 ani, vine un moment în viața fiecărui copil și a părinților lui, în care acesta trebuie să tranziționeze spre a dormi singur, în camera lui. Sau poate că a dormit în camera lui încă de la început, dar o răceală sau diverse circumstanțe l-au adus înapoi la a dormi cu părinții. Ei bine, și în această situație, e nevoie de o nouă tranziție.

Eu mă încadrez exact în acest tipar. Încă de la început, de când era bebe, pitica mea a dormit în pătuțul ei. Pătuțul ei, însă, a fost când la ea în cameră, când la noi în cameră, sau ne-am regăsit noi dormind pe la ea prin cameră, lângă pătuț. Așa că, am avut parte de muulte tranziții, unele mai lungi și dificile, iar altele destul de ușoare și rapide.

Una dintre cele mai mari tranziții a fost schimbarea pătuțului de bebe, cu unul de copil mare. Am făcut trecerea spre pătuțul de toddler (vezi aici cum am transformat un pat IKEA într-unul Montessori) destul de devreme. La 14 luni deja nu mai voia să stea în pătuț, așa că am făcut marea schimbare. A fost o readaptare și a fost nevoie de timp, ca ea să accepte acest nou “pătuț” și să îl considere al ei, numai bun pentru somn. Și au mai fost multe altele și încă sunt. La cea mai mică răceală, schimbare de rutină, plecare din oraș șamd, este nevoie de o nouă tranziție. Când e răcită simte nevoia să doarmă cu cineva, când plecăm la bunici sau într-un loc nou, este aceeași poveste. Deci, atunci când ne întoarcem, de fiecare dată, o luăm de la capăt cu tranziția.


Așadar, aș vrea într-un mod foarte practic, să vedem ce anume ajută în acest proces în care copilul învață sau reînvață să adoarmă singur, în camera lui:

1. În primul rând, trebuie să fie pregătit și să fim și noi, părinții, pregătiți. Fie că a ajuns la vârsta la care înțelege și vrea camera lui, fie că este nevoie să aibă camera lui (vine un alt copil, sau pur și simplu nu mai este spațiu pentru toți în pat sau în cameră) este important să pregătim momentul.

2. Astfel că, eu consider că e important ca el să fie obișnuit să adoarmă singurel. Cred că tranziția este teribil de greu de realizat dacă adoarme la sân, sau este adormit de către părinți. Aș spune că primul pas spre a tranziționa un copil spre camera lui, este să învețe întâi, în camera părinților, să adoarmă singur.


3. Următorul pas ar fi implementarea unei rutine de somn (dacă nu a fost deja implemnetată). Spălat, citit povestioare, rugăciune, pupic etc, realizate în exact aceeași ordine, înainte de somn. Aceasta îl va ajuta pe copil să știe că este timpul pentru nani. Ideal este ca această rutină să se desfășoare mereu în același loc, preferabil în pătuțul lui, ca să îl poată asocia astfel cu somnul.

4. În funcție de vârsta copilului, el poate fi “încântat” de camera lui. La vârste mai mari (după 2-3 ani) eu consider că această strategie funcționează cel mai bine. Îi poți lua o păturică sau pernă personalizată, îi poți face un pătuț deosebit sau chiar puteți gândi o temă pentru întreaga cameră.


Noi suntem din nou, acum, într-o etapă de tranziție, după un episod scurt de vomitat noaptea, care însă a dus la o teamă a piticei de a mai dormi singurică în cameră. Și deși adormea cu rutina și pupicul de seară, foarte ușor, în camera ei, acum nu mai vrea.

Așa că, ne-am gândit să o reîncântăm și să îi luăm o pernuță personalizată, cu care să doarmă noapte de noapte și al cărei loc să fie mereu pe pătuțul ei. Am ales o pernă cu animăluțul ei preferat din toată lumea, adică pisicuța și a fost musai să fie roz. Și ca să fie treaba treabă, am luat-o de pe libelulle.ro, unde am putut să îi și brodăm numele pe ea. Nu că ar ști ea încă să citească, dar arată superb și dacă ajungem cu ea după noi la grădiniță, e bine să știe doamnele educatoare a cui este:)

Pe site-ul libelulle, e super simplu să comanzi. Totul se face online (exact cum îmi place mie, pentru că, evident, nu am timp de colindat prin magazine cu o pitică de doi ani jumătate, care trage de toate produsele🙈), pot plăti cu cardul și în câteva zile, am produsele la ușă, aduse de curier. De fapt, exact așa am procedat! Și i-am luat Iuniei această pernuță cu pisicuță (o poți vedea în poză, mai jos), dar și un iepuraș drăguț, evident, tot roz, care are numele ei brodat pe o urechiușă. Abia abia am apucat să le fac câteva poze, fiindcă din primul moment, au fost duși la ea în cameră, pe pat și nu mai pot fi mutați de acolo, cu niciun chip! Zi și noapte doarme cu iepurașul și pernuța cu pisicuță. Chiar ne-au ajutat mult în procesul de tranziție, spre a readormi singură, deoarece acum nu mai este singură în cameră. Mereu o asigurăm că are pernuța cu pisică și că face nani cu ea, în pătuțul ei. O strânge în brațe și nici nu ne lasă să o atingem, că doar este pisica ei!


Și pentru că cei de la Libelulle au muuulte articole faine pentru bebeluși și copii, nu m-am putut abține și am mai achiziționat și o păturică pentru bebelina din burtică. Am vrut ceva feminin și delicat, exact așa cum cred că va fi ea și am ales o păturică moale, de tip cocollino, cu o balerină grațioasă, sub care este brodat, cu un roz delicat, numele iubitei mele: “Arielle”. Sper să îndrăgească păturica și să adoarmă cu ea. Ca și truc, o să țin o perioadă păturica, pe pielea mea, ca să capete parfumul meu și să o liniștească pe bebelină, atunci când o acopăr cu ea. A funcționat foarte bine acest truc la Iunia și chiar îl recomand. Cum simt mirosul mamei lor, bebelușii se simt în siguranță, se liniștesc și adorm.

Dragilor, pentru că fiecare copil e diferit, nu există o metodă standard prin care să învețe să adoarmă singur, sau să facă tranziția spre camera lui, însă sunt câteva trucuri și sfaturi care pe mine m-au ajutat și pe care am vrut și eu să le dau mai departe, prin acest articol.

Iar dacă, crezi că personalizarea camerei copilului tău este cea mai bună abordare și l-ar ajuta să o îndrăgească mai mult, aruncă un ochi pe Libelulle. Ceea ce vei găsi acolo este pasiunea unei mămici, Amalia Tira, care de mai bine de 10 ani crează jucării textile, perne, păturici, șorțuri, prosoape și seturi de botez, personalizate prin brodare și multe, multe alte minunății. Libellule este visul unei mămici de a aduce bucurie copiilor și de a ușura munca părinților. Așa că, hai să susținem acest vis, luându-le piticilor noștri articole faine, produse în România, de către o mămică talentată și echipa ei și entuziasmându-i astfel pe prichindeii noștri, de mutarea în camera lor mult visată!


Așa că, aș vrea să știu: la tine ce a funcționat în tranzitionarea către camera de “copil mare”? Ai câteva produse preferate care l-au entuziasmat pe cel mic și au ușurat trecerea la camera lui? Hai să povestim!

P.s.: Iată și pozele cu penuța, iepurașul cel simpatic și păturica delicată, toate personalizate:

 

4 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page