top of page

Când nu mai reziști închis în casă - Ziua 11


Te trezești dis-de-dimineață. Te ridici din pat, te duci la toaletă, te speli mecanic. Te îndrepți spre bucătărie, ca un roboțel teleghidat, ca să îți faci cafeaua. Gândești puțin mai clar după ce ai băut câteva guri de cafea, dar degeaba. Astăzi este o altă zi în care stai în casă, o altă zi în care nu poți ieși, o altă zi în care singura ”distracție” este să zaci în fața unui ecran care promite să te distreze. Nu-i așa că până acum aveam la dispoziție o grămadă de lucruri de făcut și totuși noi alegeam să le facem fiind doar pe jumătate prezenți, cealaltă jumătate fiind concentrată pe ecranul telefonului. Ne puteam bucura de viața, de excursii, de ieșit, de prieteni și totuși o făceam cu capul aplecat într-un ecran. Acum.. am primit atâta ecran că ni s-a făcut lehamite. Acum prețuim ieșitul afară, natura, prietenii, conversațiile față în față. Prețuim tot ce am avut, dar am pierdut.


Știu că devine tot mai greu să stăm în casă. Tot entuziasmul de la început și toate hashtagurile și curcubeiele cam încep să se evapore. Se adună sticlele de vin, bere, sau mâncarea, dulciurile sau țigările, sau cumpărăturile, sau știrile obsesive.. fiecare cu mecanismul lui obișnuit de făcut față situațiilor grele. Și nu e deloc ușor. Cei care avem curți, mai ieșim, mai facem una alta prin curte, dar închis într-un apartament dintr-un bloc cu nșpe mii de etaje, îți vine să turbezi.


Și cum facem să rezistăm? Cum facem față? Sincer, nu știu exact. Cred că va fi diferit pentru fiecare și fiecare va trebui să își găsească motivația. Unii o vom face de dragul celor din jur, poate gândindu-ne la părinții și bunicii noștri. Alții ne vom găsi hobby-uri noi, iar alții vom fi motivați de frica de boală.

Din punctul meu de vedere, cred că adevărata criză este cea a minții și am mai spus-o. Cred că miza este să reușești să rămâi cu mintea întreagă, sănătoasă, după toată această perioadă. Și încă de dinainte de a porni această pandemie și această izolare, scriam că soluția unei vieți mai bogate, unei minți mai limpezi și unui suflet mulțumit în orice circumstanțe presupune limitarea pe cât de mult posibil a ecranelor, conectarea cu natura (și dacă nu ai curte, neapărat plantează-ți flori în ghiveci, pe care să le îngrijești. Te va ajuta enorm!) și procesarea gândurilor. De aceea, eu cred că în această perioadă este foarte importantă rugăciunea. E important să îți procesezi emoțiile, evenimentele și gândurile, vorbind cu Dumnezeu. Știi? Biblia Îl numește de nenumărate ori pe Dumnezeu o Ancoră sau o Stâncă. El este Cineva care nu se schimbă. Atunci când în jurul tău toate se schimbă, când simți că nu mai poți, că nu mai ai de ce să te ții, ai totuși acolo o Ancoră, de care să te agăți. Dacă totul se schimbă, dacă totul cedează, dacă toți te dezamăgesc, Dumnezeu nu o va face niciodată. Dacă ar fi să fii singur, totuși nu vei fi niciodată cu adevărat singur, pentru că El ar fi acolo, lângă tine, indiferent că tu Îi vorbești sau nu. Dar alege să Îi vorbești, alege să te rogi.

Fă un pas spre Dumnezeu și El va face trei spre tine. Și poate că te vei surprinde prinzând putere nu doar să reziști acestei perioade, ci chiar să îi încurajezi și pe alții.


Știi? Probabil că lumea când mă vede pe blog are impresia că sunt o optimistă incurabilă, din aia enervantă probabil. Dar cine mă cunoaște, știe că nu sunt nici pe departe așa. Eu sunt de fapt o pesimistă notorie. Deviza mea e că dacă lucrurile pot să meargă rău vor merge, că dacă oamenii pot să îți facă rău, îți vor face și că de fapt în viață, nu te ai decât pe tine însuți și cam atât. Dar în fiecare zi mă rog. Îmi procesez gândurile și emoțiile în rugăciune și cumva din culmea pesimismului, devin optimistă. Pentru că dacă este cineva care poate aduce bucurie și voie-bună și speranță, este Unul Singur. Alege și tu astăzi să vorbești cu El.


 

*Într-o lume în care panica, frica, confuzia și grija zilei de mâine ne macină, îmi propun printr-un paragraf zilnic, să aduc speranță, încurajare și bucurie pentru toți oamenii de bine. Revino zilnic, pentru o nouă încurajare, chiar aici pe blog.*


 

2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page