top of page

5 motive pentru care copiii ar trebui să învețe informatică

Dacă vrem să ne pregătim copiii pentru succesul academic, fiecare copil ar trebui să învețe informatică, mai precis să scrie cod. A scrie cod nu numai că îi ajută pe copii la îmbunătățirea abilităților lor de matematică și scriere, ci le oferă și abilități valoroase în viață și, eventual, în forța de muncă. Există diverse motive pentru care a scrie cod este important de învățat și de ce ar trebui predat în școli de la o vârstă fragedă. Cu cât copiii învață să codeze mai devreme, cu atât șansa lor de succes este mai mare.



Eu sunt o mămică ce a terminat Facultatea de Matematică-Informatică și știu exact despre ce vorbesc. A scrie cod îți lărgește orizontul, te ajută să iei lucrurile logic și să urmezi niște pași. Și aceasta nu doar în programare, ci în orice lucru din viață. Te ajută să gândești și să fii mai structurat și mai organizat. De aceea mi se pare o abilitate atât de importantă pentru copilași. Eu îmi doresc ca fetele mele să învețe să programeze încă de mici. Mi se pare un concept foarte important chiar dacă poate nu vor vrea niciodată să devină programatori IT. Cu siguranță le va da un avantaj în piața muncii. Fetița mea cea mare nu are încă 5 anișori dar deja mă gândesc să încep cu ea conceptele de bază ale programării.

Da, chiar și la vârsta aceasta sunt metode creative în care poți învăța copiii despre Bazele informaticii, evident prin joacă. Voi povesti mai multe mai jos despre cum voi proceda eu cu pitica mea. Acum însă, aș vrea să aflăm puțin despre ce înseamnă mai exact programarea, de ce e importantă și de ce este bine să o predăm micuților noștri.



Ce este codarea?

Pur și simplu, codarea este o metodă de comunicare cu un computer. Folosește un limbaj pe care un computer îl înțelege pentru a oferi instrucțiuni acestuia și pentru a îndeplini funcții specifice. Programarea ne permite să creăm lucruri precum programe software, site-uri web, aplicații și jocuri video.


Există diferite tipuri de coduri diferite, în funcție de ceea ce dorești să dezvolți. Și diferite „limbaje de programare”, fiecare având propriul set de reguli. Dar, practic, codarea înseamnă să oferi instrucțiuni unui computer pentru a produce rezultatul dorit.



Dar de ce este important să învățăm cum să codăm? De ce ar trebui copiii să învețe codarea? Există atât de multe motive pentru a învăța ă programezi, încât mi-a fost greu să aleg doar 5. De la abilități de rezolvare a problemelor, oportunități de muncă, gândire critică și creativitate, există atât de multe motive pentru a învăța programarea. Dar hai să vedem, de ce e bine pentru copii să învețe programare?

Programarea îi ajută pe copii să învețe să rezolve probleme Înțelegerea computerelor și învățarea elementelor de bază ale programării îi ajută pe copii să dezvolte o apreciere a modului în care funcționează lucrurile. De asemenea, îi învață cum inginerii software folosesc matematica pentru a rezolva problemele într-un mod logic și creativ. Acesta este un motiv important pentru care programarea ar trebui predată în școli, astfel încât copiii să învețe aceste abilități cât mai devreme.

Capacitatea de a rezolva probleme este o trăsătură utilă în viață, în general. Cu toții ne dorim ca ai noștri copii să devină excelenți rezolvatori de probleme, astfel încât să poată depăși orice adversitate cu care se confruntă. Învățarea codării oferă copiilor șansa de a dezvolta acest tip de abilitate încă de mici și îi poate ajuta pe parcursul vieții.


Programarea computerizată le oferă copiilor o provocare și îi ajută să dezvolte rezistență Când copiii învață să codeze, își dezvoltă capacitatea de a reveni după eșec. Ei învață că eșecul nu este neapărat un lucru rău și, de fapt, poate fi adesea ceva pozitiv, deoarece servește ca o oportunitate de învățare. Acesta este unul dintre cele mai importante motive pentru care copiii ar trebui să codeze, deoarece vor afla rapid că „depanarea” codului lor este jumătate din distracție.

Când eșuezi și încerci din nou, poți învăța din greșelile tale. Codarea le oferă copiilor posibilitatea de a încerca iar și iar, până când reușesc și produc rezultatul pe care îl doresc.

Codarea îi învață pe copii cum să gândească „Un computer este o bicicletă pentru mintea ta” - Steve Jobs A scrie cod îi învață pe copii cum să gândească. Programarea computerizată nu înseamnă doar să înveți să tastezi linii de cod. Este mai mult despre a învăța cum să gândești diferit. Fiind capabil să codeze eficient, un programator trebuie să utilizeze gândirea logică. Ei trebuie să poată vedea o problemă mare și să o descompună în bucăți mai mici pentru a o rezolva într-un mod eficient. Aceasta se numește descompunere și este una dintre caracteristicile cheie ale gândirii computaționale.

Copiii care învață codul vor trebui să ia o idee vagă și să-și folosească creativitatea pentru a o transforma în ceva eficient. Dacă prima soluție nu funcționează, încearcă alta. Dacă acesta nu funcționează, încearcă din nou până când se rezolvă problema. Codarea ajută la dezvoltarea acestui mod de gândire și aceste tipuri de abilități de gândire sunt foarte căutate.

Un copil își extinde creativitatea atunci când învață să codeze

Este important pentru copii să învețe programare. Aceasta îi învață să experimenteze și le oferă încrederea de a fi creativi. Vor avea șansa să proiecteze ceva care le aparține în totalitate. Copiii se dezvoltă din feedback-ul pe care îl primesc din crearea a ceva ce le place. La fel ca învățarea unei limbi sau pentru a cânta la un instrument muzical, copiii au nevoie de motivație. De obicei, a vedea rezultate pe parcurs este suficient pentru a cultiva acest lucru, iar acest lucru se întâmplă atunci când copiii învață să codeze.

Deoarece a scrie cod este ușor de prins, în special pentru copii, încrederea că pot face asta vine cu ușurință. Când copiii învață cum să codeze, li se oferă posibilitatea să fie încrezători și să creeze ceva într-un mod distractiv.


Programarea computerizată este viitorul

Dacă te uiți la cum se dezvoltă lumea, codarea este o abilitate extrem de utilă de avut. Există un număr tot mai mare de companii care se bazează pe programare, nu doar cele din sectorul tehnologic. În zilele noastre orice firmă are nevoie de software ca să funcționeze bine.

Un copil care învață cum să codeze va avea avantajul în viață a mai multor oportunități de angajare disponibile în viitor, indiferent în ce industrie decide să intre, fie în sectorul tehnologic, financiar, sănătate sau altul.



Acesta este un motiv important pentru care codarea trebuie predată în școli cât mai devreme. Dar din păcate la noi se predă abia în clasa a IX-a, atunci când copiii ajung la liceu. După părerea mea se poate începe muuult mai devreme cu ei. De exemplu, eu predau un curs de Bazele Programării piticilor de 5-6 ani. Mai concret, prin diverse joculețe și strategii creative, ei învață conceptele de bază ale programării precum ”Ce înseamnă secvențierea”, ”ce este un algoritm”, conceptele de loop și debugging etc. La început, totul se face pe foaie prin joculețe interesante, trecându-se apoi ușor la familiarizarea cu computerul și jocuri de bază care îi învață cum să își construiască propriul algoritm.



Piticele mele așa vor învăța cu siguranță programarea încă de mititele pentru că aceasta este o prioritate pentru mine. Dacă te tentează și pe tine, hai cu copiii tăi la mine la curs. Mă găsești la Coding Hub pe codinghub.ro sau îmi poți scrie direct pe blog și revin cu drag cu un mesaj către tine. De asemenea, luna aceasta voi ține o oră demo pentru cei din București, o oră gratuită de învățat IT pentru pitici la care te poți înscrie foarte ușor ca să vezi dacă copiilor tăi le-ar plăcea acest domeniu sau nu.


Ce spui? Ești gata să îi oferi o șansă pentru un viitor mai bun copilului tău?



0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page