top of page

Cofeina in timpul sarcinii

Pot femeile însărcinate să bea cafea? Cum rămâne cu alte băuturi sau alimente cu cofeină? Când vine vorba de cofeină și sarcină, experții le sfătuiesc femeilor să-și limiteze aportul la mai puțin de 200 de miligrame pe zi, adică aproximativ o ceașcă de cafea. Este o idee bună să reduci consumul de cofeină în timpul sarcinii cât de mult poți, pentru că și cantități mai mici ar putea afecta copilul.


Pot femeile însărcinate să bea cafea?

Răspunsul scurt este da, femeile însărcinate pot bea cafea. Cu toate acestea, este important să urmărești consumul de cafea și, în general, de cafeină, în timpul sarcinii. Cofeina îți poate afecta sarcina și copilul în moduri care nu sunt complet clare.

Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) le sfătuiește pe femeile însărcinate să-și limiteze aportul de cofeină la mai puțin de 200 de miligrame pe zi, ceea ce ar putea fi doar o ceașcă de cafea.



Câtă cofeină este sigură în timpul sarcinii?


Deși recomandarea oficială este de 200 mg sau mai puțin pe zi, unii experți consideră că chiar și cantități moderate de cofeină în timpul sarcinii pot introduce riscuri.

Anterior, studiile au corelat consumul mare de cofeină (mai mult de 200 mg pe zi) cu bebelușii mici pentru vârsta lor gestațională sau cu riscul de restricție a creșterii intrauterine (IUGR). Dar cercetătorii de la National Institutes of Health au descoperit recent că femeile care au băut mai puțin de 200 mg de cofeină pe zi în timpul sarcinii – cât o jumătate de ceașcă de cafea pe zi – au avut copii puțin mai mici decât cei care nu consumau cofeină.



Cercetătorii au observat că se crede că, cofeina provoacă contracția vaselor de sânge din uter și placentă, ceea ce ar putea reduce aportul de sânge la făt și ar putea inhiba creșterea. Ei au spus, de asemenea că, cofeina ar putea perturba hormonii stresului fetal, punând sugarii în pericol de creștere rapidă în greutate după naștere și de obezitate, boli de inimă și diabet mai târziu în viață.