top of page

Cofeina in timpul sarcinii

Pot femeile însărcinate să bea cafea? Cum rămâne cu alte băuturi sau alimente cu cofeină? Când vine vorba de cofeină și sarcină, experții le sfătuiesc femeilor să-și limiteze aportul la mai puțin de 200 de miligrame pe zi, adică aproximativ o ceașcă de cafea. Este o idee bună să reduci consumul de cofeină în timpul sarcinii cât de mult poți, pentru că și cantități mai mici ar putea afecta copilul.


Pot femeile însărcinate să bea cafea?

Răspunsul scurt este da, femeile însărcinate pot bea cafea. Cu toate acestea, este important să urmărești consumul de cafea și, în general, de cafeină, în timpul sarcinii. Cofeina îți poate afecta sarcina și copilul în moduri care nu sunt complet clare.

Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) le sfătuiește pe femeile însărcinate să-și limiteze aportul de cofeină la mai puțin de 200 de miligrame pe zi, ceea ce ar putea fi doar o ceașcă de cafea.



Câtă cofeină este sigură în timpul sarcinii?


Deși recomandarea oficială este de 200 mg sau mai puțin pe zi, unii experți consideră că chiar și cantități moderate de cofeină în timpul sarcinii pot introduce riscuri.

Anterior, studiile au corelat consumul mare de cofeină (mai mult de 200 mg pe zi) cu bebelușii mici pentru vârsta lor gestațională sau cu riscul de restricție a creșterii intrauterine (IUGR). Dar cercetătorii de la National Institutes of Health au descoperit recent că femeile care au băut mai puțin de 200 mg de cofeină pe zi în timpul sarcinii – cât o jumătate de ceașcă de cafea pe zi – au avut copii puțin mai mici decât cei care nu consumau cofeină.



Cercetătorii au observat că se crede că, cofeina provoacă contracția vaselor de sânge din uter și placentă, ceea ce ar putea reduce aportul de sânge la făt și ar putea inhiba creșterea. Ei au spus, de asemenea că, cofeina ar putea perturba hormonii stresului fetal, punând sugarii în pericol de creștere rapidă în greutate după naștere și de obezitate, boli de inimă și diabet mai târziu în viață.

Cu toate acestea, alte studii nu au găsit nicio legătură între consumul moderat de cofeină în timpul sarcinii (mai puțin de 200 mg pe zi) și probleme precum greutatea mică la naștere, avortul spontan sau nașterea prematură. De aceea, consumul moderat de cofeină în timpul sarcinii are ok-ul de la majoritatea obstetricienilor și moașelor.



Efectele cofeinei în timpul sarcinii


Când bei o ceașcă de cafea, cofeina traversează placenta în lichidul amniotic și în sângele bebelușului tău. În timp ce corpul tău începe să metabolizeze și să scape de cofeină, corpul bebelușului tău este încă în curs de dezvoltare și necesită mult mai mult timp pentru a procesa cofeina. Drept urmare, bebelușul tău este expus la efectele cofeinei mult mai mult decât tine.

Chiar dacă de obicei cofeina nu îți cauzează probleme, s-ar putea să descoperi că nu este de acord cu tine în timpul sarcinii. Este un stimulent, așa că poate crește ritmul cardiac și tensiunea arterială. În plus, te poate face să te simți nervoasă și să provoace insomnie. Cofeina poate exacerba problemele sarcinii, cum ar fi arsurile la stomac și urinarea frecventă.


Efectele cofeinei pot fi mai vizibile pe măsură ce sarcina progresează. Asta pentru că, capacitatea corpului tău de a descompune cofeina încetinește, astfel încât ajungi să ai un nivel mai ridicat al acesteia în sânge. În timpul celui de-al doilea trimestru, este nevoie de aproape de două ori mai mult timp pentru a elimina cofeina din organism decât atunci când nu ești însărcinată. În timpul celui de-al treilea trimestru, durează de aproape trei ori mai mult. Acest lucru poate însemna, de asemenea, că mai multă cofeină traversează placenta și ajunge la copilul tău, care nu o poate procesa eficient.


Mai există un motiv pentru a reduce consumul de cafea și ceai, indiferent dacă au sau nu cofeină. Aceste băuturi conțin compuși care îngreunează absorbția de fier pentru organism. Acest lucru este important deoarece multe femei însărcinate au deja un nivel scăzut de fier. Dacă bei cafea sau ceai, bea-l între mese, astfel încât să aibă un efect mai mic asupra absorbției fierului.


Tu ai consumat cafea în timpul sarcinii? Ce părere ai despre aceasta? Aștept argumentele tale în comentarii.

0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commenti


Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page