top of page

Tehnici de terapie prin joc: 12 activități terapeutice pentru copii

Terapia prin joc este un tip de consiliere orientat către copii. După cum sugerează și numele, folosește jocul pentru a comunica cu copiii, pentru a ajuta la prevenirea și rezolvarea problemelor și provocărilor psihosociale. Îi ajută cu abilități de socializare, creștere personală, dezvoltare emoțională și rezolvarea traumelor. Terapia prin joc poate fi folosită și pentru a diagnostica sau a determina cauza oricărui comportament perturbat. Utilizând activități terapeutice pentru copii, îi putem ajuta să rezolve orice probleme de anxietate sau traume cu care se pot confrunta. Deși în mod normal, aceasta se face mergând cu copilul la un terapeut specializat, sunt câteva jocuri pe care le putem face acasă și noi cu cei mici.Cum funcționează terapia prin joc?

Terapia prin joc funcționează permițând copiilor sesiuni de „joc gratuit” sau „joc nestructurat” prin care expun adesea vulnerabilități și anxietăți pe măsură ce merg. Un terapeut de joc va observa copilul care se joacă cu jucării și va nota orice teme recurente care pot proveni din traume sau anxietate. Apoi, poți ghida copilul în activități terapeutice pentru a-i ajuta să facă față oricăror probleme cu care se confruntă. De asemenea, ei poți utiliza o abordare mai directivă a terapiei prin joc pentru a-i ajuta pe copii să reînvețe sau să schimbe comportamentele tulburătoare prin limbajul jocului simbolic.Cine ar trebui să folosească terapia prin joc?

Terapia prin joc este cel mai bine utilizată de copiii cu vârste cuprinse între 3 și 11 ani care au prezentat anumite probleme psihosociale, cum ar fi anxietatea, problemele de integrare sau răspunsurile de frică. Un copil care are probleme în interacțiunea cu colegii lor sau unul care se îndepărtează de adulți poate avea de suferit din cauza unor traume pe care nu le poate articula. Există multe activități terapeutice pentru copii care le vor permite să își rezolve problemele într-un mod distractiv și incitant.

Care sunt obiectivele terapiei prin joc?

Obiectivele terapiei prin joacă se referă la a ajuta copiii să devină conștienți de sentimentele lor și să le exprime în moduri pozitive. Îi poate ajuta să-și gestioneze furia, să-și îmbunătățească autocontrolul și să lucreze la creșterea autonomiei. De asemenea, îi poate ajuta să gestioneze frica, anxietatea și depresia, precum și să-și îmbunătățească abilitățile de rezolvare a problemelor.Care sunt activitățile terapeutice bune pentru copii?

Există multe tipuri diferite de activități terapeutice pentru copii care îi vor ajuta să navigheze prin anxietățile lor. Iată câteva excelente.