Terapia prin joc este un tip de consiliere orientat către copii. După cum sugerează și numele, folosește jocul pentru a comunica cu copiii, pentru a ajuta la prevenirea și rezolvarea problemelor și provocărilor psihosociale. Îi ajută cu abilități de socializare, creștere personală, dezvoltare emoțională și rezolvarea traumelor. Terapia prin joc poate fi folosită și pentru a diagnostica sau a determina cauza oricărui comportament perturbat. Utilizând activități terapeutice pentru copii, îi putem ajuta să rezolve orice probleme de anxietate sau traume cu care se pot confrunta. Deși în mod normal, aceasta se face mergând cu copilul la un terapeut specializat, sunt câteva jocuri pe care le putem face acasă și noi cu cei mici.
Cum funcționează terapia prin joc?
Terapia prin joc funcționează permițând copiilor sesiuni de „joc gratuit” sau „joc nestructurat” prin care expun adesea vulnerabilități și anxietăți pe măsură ce merg. Un terapeut de joc va observa copilul care se joacă cu jucării și va nota orice teme recurente care pot proveni din traume sau anxietate. Apoi, poți ghida copilul în activități terapeutice pentru a-i ajuta să facă față oricăror probleme cu care se confruntă. De asemenea, ei poți utiliza o abordare mai directivă a terapiei prin joc pentru a-i ajuta pe copii să reînvețe sau să schimbe comportamentele tulburătoare prin limbajul jocului simbolic.
Cine ar trebui să folosească terapia prin joc?
Terapia prin joc este cel mai bine utilizată de copiii cu vârste cuprinse între 3 și 11 ani care au prezentat anumite probleme psihosociale, cum ar fi anxietatea, problemele de integrare sau răspunsurile de frică. Un copil care are probleme în interacțiunea cu colegii lor sau unul care se îndepărtează de adulți poate avea de suferit din cauza unor traume pe care nu le poate articula. Există multe activități terapeutice pentru copii care le vor permite să își rezolve problemele într-un mod distractiv și incitant.
Care sunt obiectivele terapiei prin joc?
Obiectivele terapiei prin joacă se referă la a ajuta copiii să devină conștienți de sentimentele lor și să le exprime în moduri pozitive. Îi poate ajuta să-și gestioneze furia, să-și îmbunătățească autocontrolul și să lucreze la creșterea autonomiei. De asemenea, îi poate ajuta să gestioneze frica, anxietatea și depresia, precum și să-și îmbunătățească abilitățile de rezolvare a problemelor.
Care sunt activitățile terapeutice bune pentru copii?
Există multe tipuri diferite de activități terapeutice pentru copii care îi vor ajuta să navigheze prin anxietățile lor. Iată câteva excelente.
Tehnici de terapie prin joacă:
De mai bine de șaizeci de ani, terapia prin joc a fost un tratament popular pentru copii. Este bine stabilit în practica clinică ca o abordare utilă pentru copiii care nu și-au dezvoltat încă abilitățile verbale necesare pentru a-și exprima sentimentele, gândurile și comportamentele în mod articulat. Există multe tehnici grozave de terapie prin joc, folosind jucării, jocuri și povestiri.
Joc cu mingea - Aruncă o minge și, atunci când cineva o prinde, trebuie să spună grupului ceva care îi face fericiți.
Baby Doll Play - Lasă un copil să se joace cu o păpușă pentru a vedea care sunt instinctele lui. Este util să vezi cum un copil poate fi tratat de alții prin modul în care tratează păpușa.
Toy Telephone Play - Lăsați copilul și mentorul să țină fiecare un telefon de jucărie. Adultul poate pune întrebări îndreptate către copil, care simte mai puțină presiune atunci când poate răspunde indirect. Spuneți-i copilului că dacă se simte inconfortabil, poate închide.
Jucați-vă cu bagheta magică - Dă copilului o baghetă de jucărie și spune-i că poate avea trei dorințe îndeplinite. Ascultă cu atenție care sunt dorințele lui/ei pentru o mai bună înțelegere a problemelor cu care se confruntă.
Bubble Play - Suflă bule și permite copilului să alerge și să le spargă. Aceasta este o modalitate excelentă de a oferi copilului o metodă de ameliorare a stresului.
Block Play - Ajută copil să elibereze furia construind un perete sau un turn din lemn și apoi lăsă copilul să arunce cu mingea pentru a le doborî.
Joc de distrugere - Un alt exercițiu de eliberare a furiei. Dă-i copilului o carte telefonică veche și permite-i să smulgă paginile, să le zdrobească și să le arunce.
Joc senzorial - Cam orice joc senzorial îi va bucura și îi va ajuta să se simtă relaxați și în control.
Joacă cu metafore - Dă-i copilului un coș de plin cu jucării și roagă-l să le aleagă pe cele care reprezintă fiecare membru al familiei. Te poate ajuta să vezi ce gândește și ce simte despre familia lui.
Joaca cu casa de păpuși - Permite-i copilului să se joace cu o casă de păpuși și câteva păpuși. Roagă-l să interpreteze diferite scenarii de zi cu zi, cum ar fi ora de culcare, masa, timpul de joacă etc., pentru a-ți face o idee despre dinamica familiei.
Jocuri de autocontrol - Jocuri precum „Simon spune” ajută un copil să învețe autocontrolul, precum și abilitățile de ascultare și atenție.
Jocuri de strategie - Jocuri precum Șah-ul oferă o perspectivă bună asupra modului în care un copil se confruntă cu conflictul. De asemenea, îi ajută să dezvolte autocontrolul și capacitatea de a se gândi la consecințe.
Noi am fost nevoiți să folosim câteva tehnici de terapie prin joc și s-au dovedit a fi foarte utile. Cred însă că ar fi fain să le folosim și în viața de zi cu zi, nu doar atunci când ceva nu ni se pare că merge în direcția dorită în viața copiilor noștri.
Cum ți se pare terapia prin joacă? Ce activități ai încercat cu copilul tău?
P.s: Dacă ți s-a părut interesant acest articol citește și articolul de AICI cu terapie prin joc pentru creșterea stimei de sine la copii.
Comments