top of page

Tips: Cununie Civila


Gandindu-ma la intrebarile prietenelor mele care urmeaza sa se marite si la cat de mult am cautat eu pe internet inainte de cununia civila, am decis sa scriu un post care sa cuprinda cam toate informatiile de care ai nevoie inainte de a ajunge la starea civila.

Sa o luam cu inceputul, actele care sunt necesare de obicei (va sfatuiesc sa va informati totusi si pe site-ul Directiei de Evidenta a persoanelor din localitatea unde vreti sa faceti cununia, pentru ca pot exista mici diferente de la o localitate la alta). In principal actele necesare sunt urmatoarele:

  1. Actele de identitate (buletinele/cartile de identitate);

  2. Certificatul de nastere (original si copie);

  3. Certificatul medical privind starea sanatatii.

  4. Actele de identitate a doi martori, care vor fi prezenti la oficierea casatoriei;

  5. Taxa timbru 1 LEU;

  6. Acte in original si copii din care sa rezulte desfacerea/incetarea casatoriei anterioare (daca este cazul). Aceste acte pot fi:

  • Certificatul de deces al fostului sot;

  • Certificatul de despartenie sau de divort(pentru perioada anilor 1951-1960);

  • Sentinta de divort ramasa definitiva si irevocabila – in caz de divort.

Sunt cateva lucruri pe care trebuie neaparat sa le precizez, intrucat pot sa incurce foarte tare daca nu se tine cont de ele:

1.Inainte de a alege localitatea unde vreti sa fie oficiata cununia, trebuie sa stiti ca nu aveti prea multe optiuni. Puteti face cununia civila DOAR in localitatea de domiciliu a cel putin unuia dintre miri.

2. Din cate imi amintesc eu, din momentul in care am depus actele pana dupa cununie, cand am primit certificatul de casatorie, buletinele noastre au fost oprite acolo. Deci tineti cont, in cazul in care aveati planuri sa plecati din tara in acele 10 zile.

3. Legat de analize, acestea sunt valabile fix 14 zile de la data emiterii, iar casatoria poate avea loc la cel putin10 zile si la maxim 14 zile de la data emiterii certificatului medical prenuptial. Deci, alegeti intai data la care vreti sa faceti cununia civila si apoi mergeti la medicul de familie (certificatul trebuie facut de medicul de familie) si calculate impreuna data la care trebuie facute analizele si data la care trebuie emis certificatul pentru a fi siguri ca atunci cand vreti sa faceti cununia este valid. De asemenea, medicul de familie va va spune ce analize sunt necesare.Daca imi amintesc bine, noi am facut VDRL-ul si cele pentru a afla daca ai HIV sau nu.Acestea costa 100 maxim 200 de lei, depinde clinica unde le faceti sau tipul de abonament.

4. Alta problema pentru noi a reprezentat-o stabilirea datei. Daca vreti sa mergeti in luna de miere undeva in afara tarii, trebuie sa tineti cont de faptul ca buletinul sotiei (daca alege sa ia numele sotului) sau ambele buletine (in cazul in care ambii soti isi schimba numele) vor fi perforate dupa cununie, deci nu vor mai fi valide. La mine a durat 2 saptamani jumatate sa il primesc pe cel nou. Si va sugerez sa va luati si o marja de eroare, pentru ca se poate intampla sa iti greseasca noul nume in buletin :)

5. Daca vreti sa aveti poze de la oficierea cununiei, si cred ca vreti , trebuie sa va asteptati la o taxa pe care trebuie sa o platiti, cred ca este in jur de 40 de lei daca aveti fotograful vostru si 35 daca vreti sa va faca cineva de la primarie poze si le primiti si printate in 2 saptamani. Exista si o taxa pentru filmat, insa nu stiu exact cat este ca noi am ales sa nu filmam acele 5-10 minute.

6. Eu nu imi amintesc sa fi dus si buletinele martorilor atunci cand am depus actele, dar intrebati mai bine la primaria localitatii.

Cam astea sunt lucrurile la care m-am gandit eu. Daca aveti intrebari sau completari sunt foarte binevenite.

2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page