top of page

Cum te ajută păpădia și ceaiul de păpădie?


Știi buruiana aceea, care face o floare galbenă și pe care toată lumea se chinuie să o scoată din gazon? Ei bine mie mi se pare superbă! Pe lângă faptul că îmi place tare mult să văd floricelele galbene cum se deschid dimineața la soare și cum completează verdele din grădină, buruiana aceasta, nu este de fapt nesemnificativă, ci este o plantă cu multe beneficii pentru sănătate. Păpădia, după cum este numită pe plaiurile noastre, este regina detoxifierii. Detoxifierea este necesară atunci când sistemul nostru digestiv, rinichii și ficatul, nu mai fac față toxinelor din corp. Practic noi mâncăm toate prostiile (dulciuri, sucuri, Fast food, chipsuri, alcool și iaaarăsi dulciuri, cel puțin la mine:) ) și ne bazăm pe aceste organe să excrete sunstanțele nocive din ele. Însă, mai ales dacă locuim în orașe mari cu poluare multă, sau interacționăm cu pesticide sau alte substanțe toxice, organele noastre excretoare nu mai fac față și atunci încep problemele de sănătate.

Mi-am dat seama că în ultima vreme nu am avut deloc grijă la alimentație și aceasta s-a reflectat în starea mea de sănătate.

Astfel că am decis să îmi detoxific organismul. Numai bine s-a nimerit și că este primăvară și găsesc tot felul de verdețuri proaspete.

Așa că am început cu a avea mai multă grijă la alimentație. Nu am mai mâncat dulciuri și prostii (deloc!). Nu am mai consumat pâine (albă) sau făinoase. Și am luat toate etichetele la rând să văd ce are și ce nu are zahăr adăugat. Am fost teribil de suprinsă să observ că aproape orice cumpăr conține zahăr adăugat. Humusul.. am fost de-a dreptul șocată să aflu că până și humusul, pe care îl consumam atât de des, conține zahăr:( Așa că am scos cam tot ce conținea zahăr. Am mâncat și mănânc în continuare multe fructe și legume proaspete și mai ales salată. De asemenea, nu am renunțat la mâncarea gătită, dar ușoară și neapărat neînsoțită de pâine.

Totuși piesa principală a detoxifierii mele este păpădia, buruiana din spatele casei. Dimineața o culeg din grădină și o las într-un castron cu apă rece. De-a lungul zilei mai ronțăi câteva frunze sau le pun în salată. O bună parte de frunze le păstrez pentru ceai.

Frunzele sunt puțin amare, mai ales dacă planta era mai “bătrână”. Ca să fie mai puțin amare, trebuie culese frunzele înainte de a apărea floarea. Însă dacă nu te împaci cu gustul lor deloc, poți face ceai. Ceaiul este foarte plăcut la gust. Rareori am băut așa un ceai plăcut, mai ales făcut din niște frunze atât de amare.

Cum se prepară ceaiul de păpădie?

Pui apa la fiert, apoi după ce aceasta a clocotit, o adaugi peste frunzele de păpădie și le lași la infuzat timp de 10 minute. Se pune cam o lingură de frunze (mărunțite) la o cană de apă clocotită.

Ce beneficii mai are păpădia, în afară de detoxifiere?

  • Conține foarte multe vitamine și minerale. Ca să îți faci o idee, 64 de grame de păpădie conțin mai mult calciu decât un pahar de lapte și mai mult fier decât conține spanacul. De asemenea sunt pline de vitamina C și conțin mai multă vitamina A decât morcovii. Însă recordul este bătut de vitamina K, unde cu doar 50mg de păpădie îți vei lua 600% peste doza zilnică recomandată. De asemenea conține cantități semnificative de magneziu, potasiu și acid folic. Nu te-ai fi gândit că ar ascunde atâtea vitamine, nu?

  • Este o sursă foarte bună de fibre și e indicată în cazul constipației. De asemenea, este perfectă în curele de slăbire pentru că dă senzația de sațietate și taie foamea.

  • Reglează glicemia și este recomandată diabeticilor.

  • Deoarece conține multă vitamina A este recomandată pentru îmbunătățirea vederii.

  • Reduce retenția de apă.

  • Scade trigliceridele și protejează ficatul.

Radacina de păpădie este și ea comestibilă și se folosește pentru a înlocui cafeaua (Da.. nu știu exact cum vine asta, dar știu că multă lume o practică. Poate voi încerca și eu odată și odată). Este bogată în antioxidanți și reduce colesterolul. Principalul ei beneficiu este totuși, protecția ficatului, remedierea și buna funcționare chiar și în condiții de stres celular.

Îmi place detoxifierea cu păpădie pentru că este și eficientă și facilă. Efectiv găsești planta prin toate grădinile sau pe toate câmpurile. Dacă nu, precis la plafar e foarte ușor de obținut. Pentru o plăntuță așa mică și ignorată are o grooază de beneficii. Și dacă primăvara aceasta ți-ai pus în cap să scapi de kilogramele în plus, păpădia e cel mai bun aliat al tău.

Ce spui? Vei încerca și tu salata sau ceaiul de păpădie? Știai de aceste beneficii ale ei?


P.s.: Ceaiul de păpădie a făcut minuni și în cazul acneei mele faciale. Ajută foarte mult la curățarea pielii. Din interior spre exterior.

P.s.2: Din păcate, nu este recomandat în alăptare, deoarece scade lactația.


 

11 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page