top of page

Patanii cu indemnizatia pentru bebe


Vreau să încep prin a spune că acesta este un moment când tare tare mă bucur de blog, de internet și de social media pentru că în felul acesta pot povesti mai multor oameni ceea ce mi se întâmplă, beneficiind nu doar de descărcarea nervilor după ce am scris aici ( că deh e blogul meu și aici pot sa "țip" cât vreau :)), ci poate și de un reach mai mare în speranța că poate ajunge articolul acesta și la cineva din administrație cu putere de decizie..

Povestea începe așa.. Ca orice proaspată mămică, încep să mă interesez de ce acte este nevoie pentru a depune dosarul de indemnizație pentru creșterea copilului. Cu stupoare, aflu de la primărie că nu este așa mare lucru. Primești de la ei niște cereri din acelea tip, pe care trebuie să le completezi, apoi îți mai trebuie adeverința aceea cu veniturile realizate sau că te încadrezi într-o anumită categorie (student, elev etc), copie după buletin și original, certificatul de naștere al copilului (copie și original) și certificatul de căsatorie (copie și original). A doua zi soțul era la primărie să depună dosarul. Wow.. așa de simplu. Am fost puțin surprinsă, ce-i drept. Dar așa de tare mă grăbisem cu concluziile..

Peste o lună primim un telefon de la primărie cum că au uitat să ne spună că trebuia să mai aducem și o adeverință de la medicul de familie în care să se specifice că nu am avut concediu pre și postnatal. Repet, după o lună de la depunerea dosarului. Era vineri. Ne-au spus să o aducem într-o săptămână ca să poată merge să depună dosarul luni, saptămâna următoare. Okay.. nu este cea mai comodă treabă să pleci tot timpul cu un bebeluș de 2 luni după tine, dar am mers, am luat adeverința și am dus-o la timp la primărie. Am răsuflat ușurată. Bine că am rezolvat și cu asta.

Au trecut alte trei săptămâni și azi iarăși primesc un telefon.. Ce să vezi CNP-ul meu este de Dolj (orice ar însemna asta) și trebuie să sun la nu știu ce agenție din Dolj să le spun să îmi treacă CNP-ul pe Ilfov ca să poată ei să opereze cu dosarul meu. Menționez că eu sunt mutată cu acte în Ilfov de 3 ani. În fine, puțin nervoasă (nu e ușor să te ocupi de birocrație când prioritatea ta e un bebeluș ce are nevoie de tine 24/24 de ore), caut pe internet numărul de telefon de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială și sun la numărul găsit acolo. Îmi răspunde o doamnă căre, după ce îi spun de ce am sunat, îmi zice că nu e numărul cel bun și că trebuie să sun în altă parte. Eu îi spun că acesta este numărul pe care l-am găsit și ea susține că sigur nu l-am găsit pe site-ul lor. Din nou, nervi. În fine, îmi dă un alt număr de telefon la care sun de 4-5 ori până să îmi răspundă cineva și când în sfârșit răspunde nici nu mă lasă să vorbesc că îmi spune "Programul de lucru cu publicul este de la 8:30 la 12:30" (îmi pare rău că nu pot reproduce tonul doamnei..). M-a luat efectiv prin surprindere. Nu am mai știut ce să spun. M-am bâlbâit și i-am zis că sunt din alt județ, în ideea că poate programul cu publicul era pentru cei care vin acolo la sediu. Din nou îmi zice "Da da sunați mâine între 8:30 și 12:30" apoi închide.

NU pot să vă spun câti nervi aveam. Am intrat din nou pe site unde scria clar la secțiunea "Date de contact" exact așa:

" Program de lucru cu publicul:

Luni, Marti, Joi 08:00 – 16:30 Miercuri 08:00 – 18:30 Vineri 08:00 – 14:00"

Azi este luni și era ora 13:20 când am sunat eu.

Nu am mai sunat înapoi că eram sigură că ori nu mai răspunde nimeni ori îmi va fi închis telefonul în nas. Voi suna mâine la 8:30 fix, niciun minut mai devreme, niciun minut mai târziu.

În concluzie, am două întrebări, probabil retorice.

1. Chiar dacă administrația publică din Dolj este patrie PSD-istă recunoscută, chiar dacă nesimțirea, nepăsarea și frecarea mentei la serviciu sunt considerate virtuți acolo, e normal să fie așa? Adică dacă noi cetățenii de rând ne facem treaba la serviciu, chiar dacă uneori suntem sătui până peste cap, că nu e ușor nici să fii sclav pe plantația multinaționalelor, cum nu e ușor nici să lucrezi cu publicul, cum lucrează doamnele bugetare, dar dacă eu răspund frumos clienților care au o mulțime de cerințe enervante, doamnele din administrație de ce nu pot răspunde frumos unei proaspete mămici surmenate?

2. Dacă după două luni după ce am depus dosarul de indemnizație încă mai sunt sunată pentru diverse lucruri, banii din indemnziație oare când ajung? O să îi primesc la sfârșitul concediului de creștere al copilului? Bine că ne-am pregătit pentru situația aceasta, dar asta nu înseamnă că este normal să se întâmple așa.

După această situație sincer i-am înțeles pe americani de ce l-au votat pe extremistul Donald Trump. Te saturi de socialism, te saturi să ți se ia o groază de taxe și contribuții din salariu și când este cazul să nu poți beneficia de fapt de nimic.

Mulțumesc tuturor celor care veți da share acestui articol. Poate că așa mă va"auzi" și pe mine cineva.

3 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page