top of page

Nu sunt împotriva PSD


"PSD ciuma roșie", "PSD ciuma roșie" îmi tot sună în cap. Mai fac ce mai fac prin casă.. iarăși îmi vine în minte "PSD ciuma roșie". Mă gândesc "Bun slogan. Te prinde repede"

Apoi mă uit pe Facebook. Subiectul principal zilele acestea: Proteste. Dau scroll mai departe și văd o mulțime de postări cum că majoritatea românilor nu înțeleg democrația, că democrație înseamnă ca statul să faciliteze antreprenoriatul și crearea de locuri de muncă, nu să dea ajutoare sociale. Și înfocată, zic imediat: "Da! Așa e!"

Dar nu e chiar așa. (acum a intervenit și rațiunea). Vreau să cred că este așa, pentru că eu am o ideologie mai mult de dreapta. Și așa au și prietenii mei, majoritatea dintre ei, de aici și statusurile de pe Facebook. Nu sunt în domeniu, nu am studiat drept sau științe politice, dar citesc, mă informez și îmi pun întrebări constant. Nu iau lucrurile de-a gata, gândesc pentru mine.

Există un spectru al ideologiilor politice și extremele sunt stânga și dreapta. Dacă citești ideologiile pure, vei vedea că realitatea este destul de diferită și că de fapt, într-o democrație, este de dorit o combinație între acestea.

Mai concret, ce înseamnă un partid de dreapta și ce înseamnă un partid de stânga? Pe scurt, un partid de stânga este definit prin ceea ce numim socialism, în Europa modernă, socialism liberal. În practică, aceasta se traduce prin taxe mari și beneficii mari de la Stat. Franța, Țările Nordice, Germania, toate sunt state socialiste. Europa este socialistă. Concret, jumătate sau chiar trei sferturi din salariu reprezintă taxele, dar de banii aceștia ai asigurare medicală, protecție ( Poliție, Jandarmerie), alocații pentru copii, ajutor în caz de catastrofe etc. Pe partea cealaltă a spectrului politic, se află partidele de dreapta. Acestea susțin taxe cât mai mici și minimizarea rolului pe care îl ocupă Statul în societate. Merg pe ideea că taxele mai mici ajută la creșterea economiei, prin înființarea de noi firme, care la rândul lor creează locuri de muncă. Dar, asta înseamnă și că tu trebuie să te ocupi să ai asigurare medicală. Nu există asigurare de Stat. Nu ai bani, nu ești tratat. Aici apare inegalitatea. Dacă ai bani, o să ai asigurare la un spital mai bun pentru că vei plăti mai mult, dar dacă nu ai bani, nu vei avea același tratament, pentru că ai contribuit mai puțin la asigurarea medicală. Apoi trebuie să ai bani pentru copii (deci fără alocație, că tot ne plângem noi ce mari sunt alocațiile în Vest față de noi).

Un partid de stânga mereu va tinde spre egalitate economică. Va lua de la cel bogat pentru a da celui sărac (în mod ideal). Un partid de drepta va accentua mereu ideea de muncă. "Cine nu muncește, nici să nu mănânce". Un partid de stânga va lua taxe și impozite pentru a construi sisteme și bunuri pentru popor, pe când unul de dreapta nu va lua taxe așa mari tocmai pentru că se bazează pe ideea de privat, pe ideea că fiecare dintre noi muncim și ajutăm la eradicarea nedreptăților economice (individual sau în ONG-uri), pe faptul că, o corporație va da înapoi comunității( cartierului, orașului) din care face parte, adică va investi bani în ceea ce are nevoie comunitatea respectivă. Sună extrem de bine, nu? Păcat că nu e realist. Corporațiile și oamenii, individual, sunt lacomi și se ajunge la situația când cei defavorizați, sunt defavorizați astfel încât nu au nicio șansă să iasă de acolo. Pe cealaltă parte, când statul controlează mare parte din finanțele, dar și beneficiile populației, se poate ajunge foarte ușor, așa cum vedem, la corupție și totalitarism.

De aceea, într-o democrație sănătoasă, este nevoie de partide cu ideologii cât mai variate ale spectrului politic. Ai nevoie și de partide de dreapta, care să creeze sisteme eficiente și locuri de muncă, dar are nevoie și de partide de stânga, care să creeze sisteme și pentru cei defavorizați. Când spun defavorizați, în România, ne gândim la asistații social, dar nu e neapărat așa. Poate să fie vorba despre un copil, care provine dintr-o familie săracă și face tot ce poate să își depășească condiția, însă nu se poate ridica singur, sau poți fi chiar tu. Poți pierde într-o clipă jobul, apoi casa și să ajungi într-o situație imposibilă.

Într-o lume ideală, ne-am ajuta unii pe alții și ideologia de dreapta ar funcționa, dar în lumea în care trăim, avem nevoie de ambele perspective ale spectrului.

Avem nevoie și de un partid socialist în România. Nu avem nevoie de un partid socialist corupt, în România. Nu avem nevoie de niciun partid corupt în România. Nu sunt împotriva PSD, sunt împotriva unui PSD corupt. Avem nevoie de un partid de stânga curat, fie el PSD, sau altul. Tu ce părere ai?

P.s. Probabil mulți ați votat (ca și mine) USR. V-ați uitat pe ideologia lor ? Nu este foarte bine conturată, dar este clar mai mult de stânga decât de dreapta.

.

2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page