top of page

De ce se schimba ora


Iată că am ajuns și la sfârșitul lui martie, acea perioadă din an, când, oficial, vine primăvara (azi, 20 Martie este Echinocțiul de Primăvară, când începe primăvara astronomică și toate revin la viată ♥). Dar se mai întâmplă ceva an de an. Se trece la "ora de vară". Ce înseamnă mai exact acest lucru? Înseamnă că vom da ceasurile cu o oră înainte. Vom face aceasta, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Astfel că duminica viitoare, 26 Martie, ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Știi de fapt ce înseamnă acest lucru, nu? Că vom dormi mai puțin! Dar de ce? Din ce cauză trebuie să schimbăm ora? Răspunsul simplu este pentru a ne bucura de mai multă lumină în timpul verii. Răspunsul mai elaborat cuprinde și alte elemente.

În 1784, Benjamin Franklin a propus pentru prima dată, într-un eseu, această idee. Însă a fost nevoie de Primul Război Mondial ca aceasta să se concretizeze. Pentru a salva mai mult cărbune pentru producția de război, Germania și Austro-Ungaria au introdus ora de vară, începând cu 30 Aprilie 1916, câștigând astfel o oră de lumină a dimineții pentru seară, ceea ce însemna că se consuma mai puțină electricitate pentru iluminat, deci materia primă economisită putea fi folosită pentru război. Puterile Antantei, printre care și România, au adoptat schimbarea orei un an mai târziu, în 1917.

De atunci, România a tot avut perioade în care ora s-a schimbat sau nu primăvara și toamna, însă din 1997, se trece la ora de vară în ultima duminică din Martie și înapoi la ora de iarnă, în ultima zi de duminică a lunii Octombrie.

Interesant este că doar 70 de țări, din toată lumea, fac această schimbare de oră. De exemplu, țările mai apropiate de Ecuador nu au nevoie de aceasta, pentru că ziua este aproape egală iarna și vara. Interesant, nu? :)

Cert este că, pe lângă beneficiile economice, noi ne putem bucura de încă o oră de soare și căldură pentru a ieși la plimbare sau pentru a face activități în aer liber ♡

1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page