top of page

Despre toleranta


Citesc știrile ( online) și mă îngrozesc. Nu mă îngrozesc știrile în sine, cât comentariile oamenilor. Știu că, pe net, e ușor să fii hater, să fii judecător, chiar călău. Dar ce este în neregulă cu unii dintre voi, oameni buni? Tot citesc comentarii de genul " Păcat că nu putem face ca pe vremea lui Hitler să îi gazăm.." și altele la fel de grave, ca și cum noi am avea dreptul să alegem cine trăiește și cine moare.

Sunt multe subiecte controversate. Au fost dintotdeauna și vor fi mereu. Cele mai de actualitate sunt cele ca apartenența politică, homosexualitatea, vaccinarea, avortul, religia, refugiații șamd. Fiecare are o opinie și are dreptul să își exprime opinia.(încă) Dar de ce unii dintre noi credem că avem dreptul să îi "pedepsim" pe cei care greșesc? Și ce înseamnă că greșesc? Înseamnă că nu au aceeași opinie cu noi, pe un anumit subiect, nu?

Doar că, în această lume, suntem peste 7 miliarde de oameni. Și fiecare dintre noi avem o părere legată de un anumit subiect sau altul. Poate că vecinul tău susține același partid sau spectru politic ca și tine, dar poate că în privința comunității de homosexuali, sau a legiferării avortului este de cu totul o altă părere. Ce înseamnă asta? Că trebuie să plătească pentru că nu este de acord cu tine? Și cum stabilești cine are dreptate și cine nu?

Dacă ar fi o dezbatere pe internet, sunt sigură că mulți ar sări, cum se întâmplă de obicei, la pedepse de genul "ar trebui să i se ia copiii și să fie omorât", aceasta doar pentru că nu este de aceeași părere cu tine, pe un anumit subiect, deși poate pe un alt subiect discutat, gândiți la fel.

Am citit, de curând, un articol ( foarte scurt și puțin documentat, după părerea mea) cu titlul "Rusia interzice Martorii lui Iehova". Articolul respectiv are 14 rânduri, da, doar atât. Daaar să vezi puhoi de comentarii, care mai de care mai înverșunate și chiar foarte periculoase, bolnave efectiv.

Precizez că nu, nu practic această religie, nu sunt de acord cu ceea ce cred ei despre transfuziile de sânge, dar de acolo până la a spune că ar trebui gazați ca pe vremea lui Hitler, sau că ar trebui omorâți și să li se ia copiii este cale tare tare lungă..

În plus, această interzicere crează un precedent periculos. Noi ar trebui să știm, că doar suntem o țară care abia de curând a scăpat de comunism. Acum s-a început cu această organizație religioasă, tu ești de acord cu asta, nu te afectează, dar până când? Vor interzice chestii rând pe rând, până când, te vei trezi în curând, că vor interzice și ceva la care tu ții. Este imposibil să fie altfel.

Când dreptul la exprimarea liberă a opiniei tale, sau la practicarea unei anumite credințe ( de orice fel, nu neapărat religioasă) este încălcat, nu este doar pentru unii, este pentru toți. Oare drepturile omului sunt drepturi doar pentru unii oameni? Oare la unii merg încălcate legal, iar pentru alții "funcționează"? Cine decide cui este legal să îi încalci drepturile și cui nu?

Slavă Domnului că gânditul este gratis, deși s-ar putea să înceapă să ne coste scump.

P.s.: Fiecare are dreptul la o opinie argumentată. Aștept părerea ta legată de acest subiect, mai jos, în comentarii.

2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page