top of page

Premergator sau nu?


Una dintre marile mele dileme a fost dacă premergătorul este bun sau nu pentru copii. A fost un proces în care am tot căutat (printre schimbat de scutece, făcut mâncare, curățenie și toate cele, desigur) informații reale despre acest subiect, dar și păreri de-ale cunoscuților și experiențele lor.

Bebe în premergător, anul 1905

sursa pozei: aici

Am aflat multe pareri și pro și contra. Am aflat, de exemplu, că în Canada sunt interzise și că cei care le-ar vinde (noi sau second) și ar fi prinși, ar primi o amendă de 100 000$ sau 6 luni de închisoare (vezi aici). Wow! Asta da pedeapsă pentru ceva la care, în România, nici nu te-ai gândi.

Am continuat căutările. Voiam să știu de ce anume sunt interzise în Canada, iar Academia Americană de Pediatrie nu le recomandă (vezi aici ). Pe scurt, obiecțiile majore sunt cele de siguranță. Au existat multe cazuri ce implicau căzături de pe scări (75% din cazuri), otrăvire sau arsuri în timp ce copiii erau în premergător.

Din punctul acesta de vedere, m-am gândit că suntem în siguranță pentru că nu avem scări, de otrăvuri prin casă nu e problemă, iar plita este totuși prea sus ca să poată ajunge.

Însă acestea nu sunt toate obiecțiile, ci și faptul că întârzie dezvoltarea motorie, deci copilul va merge mai târziu. Aceasta am intuit-o încă dinainte să caut informații, pentru că e foarte logic ca dacă bebele este susținut, într-o oarecare măsură, de premergător, el nu învață la fel de repede să își țină echilibrul, precum ar fi dacă s-ar chinui singur. Și totuși.. știu copii care au mers încă de la 9 luni, în ciuda faptului că au fost puși foarte des în premergător. Dar..să revenim.

Ceea ce m-a îngrijorat însă, foarte tare, a fost studiul acesta, care specifică faptul că bebelușii puși în premergător nu doar că au stat în funduleț, s-au târât și au mers mai târziu, dar au și avut scoruri mai mici pe scala Bayley (scala de dezvoltare neuropsihică a copiilor cu vârsta cuprinsă între 1-30 de luni). Studiul este realizat pe 109 copii, împărțiți în două categorii, cei care au folosit premergător și cei care nu au folosit. Mai există alte două studii, mai recente, care confirmă faptul că bebelușii vor avea întârzieri locomotorii (adică vor merge mai târziu), însă nu ajung la concluzia că vor avea și întârzieri neuropsihice. De aceea, motivarea interzicerii premergătoarelor de către canadieni și nerecomandarea lor de către americani menționează doar motivele de siguranță și foarte vag, cele de întârziere motorie, însă nu se menționează nimic despre întârzieri în dezvoltarea mintală.

Deci, este bun sau nu, premergătorul?

Sincer, părerile sunt împărțite. Răspunsul este diferit în functie de cine anume îți răspunde la întrebare. Eu cred în echilibru. Cred că, la fel ca în orice domeniu din viață și în meseria de părinte ai nevoie de o poziție echilibrată. În ceea ce privește premergătorul, eu nu am vrut să achiziționez unul. Am cedat însă, atunci când am fost plecați o perioadă mai lungă de timp, într-o locație unde Iunia nu avea efectiv pe unde să se târască. Mi-am zis că e ok, când ajungem acasă nu îl vom mai folosi deloc, dar la nevoie (atunci când eu trebuie să gătesc și ea vrea să se ridice în piciorușe, existând pericolul să cadă pe gresie), am mai pus-o în el, deși niciodată nesupravegheată și pentru un timp cât mai scurt.

Cred că trebuie să existe un echilibru, repet. Copilul nu trebuie pus în premergător înainte de a se fi ridicat singurel în piciorușe și de a fi început să pășească susținut și de asemenea, nu trebuie lăsat extrem de mult în el. Dar aceasta este decizia fiecărui părinte în parte, în funcție de ajutorul sau posibilitățile pe care le are sau nu. Eu pot să îmi asum faptul că e posibil ca Iunia să meargă mai târziu, ca să îi pot prepara mâncare sănătoasă și să mă asigur că nu se rănește încercând să se ridice, încercând în același timp să mențin un echilibru în a nu o "uita" în premergător și a o pune atunci când chiar este nevoie.

Tu ce spui despre premergător? Este folositor sau daunător? L-ai folosit? Spune-ți și tu părerea!

3 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page