top of page

Avantaje si dezavantaje ale suzetei


Suzetă da sau nu? Mi-am pus întrebarea aceasta încă din ultimul trimestru de sarcină, însă nu am luat o decizie clară încă de când eram gravidă, deși am citit mult despre avantaje și dezavantaje. Am așteptat să văd cum va fi de fapt când voi fi eu singură cu bebele, pentru că știam că socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg :)

Așadar, care sunt avantajele și dezvantajele folosirii suzetei la copii?

AVANTAJE:

1. Risc mai mic de SIDS

SIDS este Sindromul Morții Subite a Sugarului. Are cauze necunoscute încă, însă specialiștii spun că folosirea suzetei în timpul somnului reduce cu 50% riscul ca bebelușul să moară subit în timpul somnului.(vezi aici rezultatul a șapte studii care au această concluzie) Acest sindrom este întâlnit în primele 6 luni de viață ale bebelușului.

2. Modalitate de calmare

În primele săptămâni, unii bebeluși plâng teribil și sunt de neconsolat, cum spun eu "din cauze necunoscute încă". Orice ai face, nu se calmează. În astfel de cazuri, suzeta se dovedește a fi foarte utilă, ajutând copilul să învețe să se liniștească, în același timp ajutând și părinții să fie mai calmi, mai odihniți și mai puțin disperați (știu eu ce zic :) ).

3. Satisface reflexul de supt