top of page

Avantaje si dezavantaje ale suzetei


Suzetă da sau nu? Mi-am pus întrebarea aceasta încă din ultimul trimestru de sarcină, însă nu am luat o decizie clară încă de când eram gravidă, deși am citit mult despre avantaje și dezavantaje. Am așteptat să văd cum va fi de fapt când voi fi eu singură cu bebele, pentru că știam că socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg :)

Așadar, care sunt avantajele și dezvantajele folosirii suzetei la copii?

AVANTAJE:

1. Risc mai mic de SIDS

SIDS este Sindromul Morții Subite a Sugarului. Are cauze necunoscute încă, însă specialiștii spun că folosirea suzetei în timpul somnului reduce cu 50% riscul ca bebelușul să moară subit în timpul somnului.(vezi aici rezultatul a șapte studii care au această concluzie) Acest sindrom este întâlnit în primele 6 luni de viață ale bebelușului.

2. Modalitate de calmare

În primele săptămâni, unii bebeluși plâng teribil și sunt de neconsolat, cum spun eu "din cauze necunoscute încă". Orice ai face, nu se calmează. În astfel de cazuri, suzeta se dovedește a fi foarte utilă, ajutând copilul să învețe să se liniștească, în același timp ajutând și părinții să fie mai calmi, mai odihniți și mai puțin disperați (știu eu ce zic :) ).

3. Satisface reflexul de supt

Bebelușii au o nevoie naturală de a suge. Sânul sau biberonul îndeplinesc, de obicei, această nevoie, dar dorința poate rămâne chiar după ce burtica lor este plină. Atunci poate ajuta suzeta, însă trebuie să te asiguri că nu înlocuiește suptul activ, destinat hrănirii bebelușului.

DEZAVANTAJE:

1. Poate interfera cu alăptarea

Folosirea suzetei înainte ca bebelușul să fi învățat bine cum să se atașeze la sân, îți poate sabota alăptarea. Bebelușul poate face confuzie între sân și suzetă, ajungând, în cele din urmă, să prefere suzeta în locul sânului, reducându-ți astfel lactația. Nu există niciun studiu clar care să confirme faptul că folosirea suzetei poate cauza probleme în alăptare, însă nici nu poate nimeni să infirme cu certitudine acest lucru.

2. Infecții ale urechii

Există un studiu (vezi aici) realizat pe copii (sub 3 ani) care merg la creșă, ce concluzionează faptul că folosirea suzetei implică un risc mai mare cu 25% de infecții ale urechii mijlocii. Suptul suzetei are ca și consecință colectarea de lichide în urechi, ceea ce poate duce la infecții ale acestora. Însă dacă suzeta este folosită doar la somn, riscul revine la normal.

3. Probleme cu dinții

Copiii care sug suzeta sau degetul mare, până după vârsta de 2 ani au un risc mai mare de a dezvolta dinți frontali proeminenți și/sau o încrucișare a dinților, potrivit acestui studiu. În unele cazuri, aceste probleme persistă chiar și atunci când apar dinții permanenți. Însă, tot acest studiu menționează faptul că este de preferat suzeta în locul degetului, deoarece este mult mai greu să dezveți copilul de obiceiul de a-și suge degetul, decât de suzetă.

Acestea sunt avantajele, dar și dezavantajele folosirii unei suzete. Alegerea este, ca întotdeauna a mămicii, în funcție de preferințe, experiențe și până la urmă, intuiție.

Eu am ales să îi dau Iuniei suzeta doar la somn și în situații mega disperante cum ar fi urlatul în mașină (unde nu puteam alăpta oricât aș fi vrut) sau în vizite trecute de ora ei de culcare.

Am luat această decizie de frica SIDS, recunosc, de frică să nu-și sugă degetul până la 5-6 ani (chiar cunosc persoane în carne și oase care au făcut asta și pot spune doar atât..probleme maari cu dinții), dar și pentru că știu personal multe mămici care au alăptat fără probleme și cu suzetă. Însă, nu da suzeta copilului tău dacă nu ia bine în greutate (s-ar putea să înlocuiască suptul activ, destinat hrănirii) sau dacă este predispus infecțiilor urechii mijlocii și nu îl lăsa toată ziua cu ea în gură, pentru că nu vei avea nicio șansă să îl dezveți de ea până la vârsta de 2 ani, așa cum este recomandat de către specialiști.

În concluzie, după cum spuneam, aceasta este o decizie personală, asumată și sper eu, informată, pe care o ia fiecare mămică în parte.

P.s.: Câteodată am impresia că meseria de mămică presupune să citești mai mult ca la școală. Așa-i?😅

4 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page