top of page

Puseul de creștere: când și cum



 Nu sunt foarte sigură, dar cred că am citit puțin despre puseurile de creștere atunci când eram gravidă. Însă ca cele mai multe lucruri, nu m-au interesat cu adevărat până când când m-am confruntat cu ele. Am auzit că vomiți în sarcină, dar am zis “nu poate fi așa de rău”, am auzit că nu dormi noaptea, dar m-am gândit “eh am mai pierdut eu nopți”, iar despre puseuri m-am gândit că sigur voi reuși să le identific și mă descurc, atunci când va fi cazul. Ei bine, nu a fost chiar așa. În primele zile, după ce am venit de la spital, a fost groaznic de greu tocmai din cauza faptului că nu am reușit să îmi dau seama că treceam printr-un puseu. Era schimbată, mâncată, odihnită.. de ce mai plângea? Nu puteam să concep că încă i-ar putea fi foame după cât mâncase. Problemele cu alăptarea (vezi aici) și faptul că Iunia plângea încontinuu, m-au terminat în primele zile. Plângea ea, plângeam și eu. Ulterior am căutat ca disperata pe internet “de ce îmi plânge copilul încontinuu?”, iar după ce am citit despre puseurile de creștere și le-am identificat corect, lucrurile au fost mult mai ușoare, pentru că am realizat că e ceva normal, că am un copil sănătos și că mai mult lăptic va rezolva problema. Mi-aș fi dorit să fi luat aminte mult mai bine la această noțiune, încă de dinainte de a naște. Dar până nu ești în situație, adevărul este că, nu te interesează cu adevărat. 


Așadar, hai să povestim mai multe despre puseurile de creștere, pentru ca atunci când va fi timpul să le poți recunoaște. 

Ce este un puseu de creștere?

Este o perioadă în care bebelușul tău crește. Bebelușii nu cresc liniar, în fiecare zi câte puțin, ci în salturi. Și aceste salturi sunt câteva zile în care bebelușul tău va mânca mai mult cantitativ și calitativ și în care va lua mult în greutate. Astfel că va fi o diferență semnificativă de greutate după puseu comparat cu perioada de dinainte. 


Când apar puseurile?

<