top of page

Cât de importantă e relația tată-copil?


Cu mult timp înainte de a avea copii, eu și soțul meu știam că ne dorim copii, la un moment dat. Știam ce fel de părinți vrem să fim și știam cât de mare este impactul rolului fiecăruia dintre noi în viața lor. Amândoi înțelegeam că fiecare are un rol în creșterea și educarea copiilor și că neimplicarea, chiar și parțială, a unuia dintre noi va avea consecințe în viața lor.

Despre rolul mamei se tot vorbește. Ea este factorul primar în ceea ce privește îngrijirea copilului. Ea îl poartă în pântec, îl naște, îl hrănește și îl îngrijește. Dar care este rolul tatălui și oare este el la fel de important ca cel al mamei?


​Hai să vedem ce spun specialiștii. Există studii care spun că un copil care are un tată implicat, va fi mult mai încrezător în sine și mai puțin dispus la a avea probleme de comportament, cel puțin până la vârsta adolescenței. De asemenea, copiii ai căror tați sunt implicați încă din etapa bebelușiei, au mult mai puține șanse să aibă probleme cu drogurile și cu autoritățile, în general și de asemenea, o relație mult mai bună cu părinții în adolescență. Nu am găsit cine știe ce studii (voi lista la sfârșitul articolului toate studiile găsite și sursele folosite, pentru cine vrea să aprofundeze subiectul), deoarece, cele mai multe studii s-au concentrat pe timpul petrecut de copil cu mama, care este foarte important în primii ani de viață pentru dezvoltarea sănătoasă a lui. Însă adeseori, timpul petrecut de copil cu tatăl său și relația cu tatăl este ignorată sau considerată nesemnificativă.

Deși studiile sunt mai greu de găsit, există psihologi (și nu puțini) care atrag atenția asupra importanței cruciale a influenței tatălui, în viața unui copil. Aceștia spun că tatăl are un rol cheie în dezvoltarea emoțională și psihică a urmașilor săi, dar și că relația dintre soți influențează modul în care copilul va percepe și va rezolva conflictele mai târziu în viață și de asemenea, îi va oferi o idee despre cum arată romantismul și relațiile romantice.

Cineva a spus odată că cel mai mare cadou pe care i-l poate face un tată copilului său, este să o iubească pe mama lui. În funcție de relația părinților săi, copilul va căpăta o idee reală sau distorsionată despre relațiile romantice. În general, mamele tind să fie mai grijulii, să se axeze pe joaca liniștită și educativă, însă tații se joacă într-un mod activ, mai mult fizic cu copiii, făcând tumbe, aruncându-i în sus sau gâdilându-i. Un copil are nevoie de ambele tipuri de joacă pentru a se dezvolta bine.

Din tot ceea ce am citit eu pe subiect, voi lista ceea ce mi s-a părut cel mai interesant: 1. Tații au o mare influență în dezvoltarea limbajului copilului. Cu alte cuvinte, cât de bine poate comunica/vorbi un copil, este direct proporțional cu timpul petrecut cu tatăl său, conform studiului de aici.

2. Copiii fără tată sunt mai predispuși să ajungă la închisoare. În 2002, Departamentul de Justiție al SUA, a chestionat 7000 de deținuți, iar dintre aceștia, 39% au locuit doar cu mama înainte de a fi închiși. Poți vedea toată statistica aici.