top of page

De ce copiii au nevoie de lactate grase?

Îmi amintesc de prima dată când am auzit că bebelușii sub 2 ani trebuie să consume lactate cât mai grase, că mi s-a părut absurd și am avut efectiv un șoc. Eu eram obișnuită să mănânc doar lactate degresate (deh silueta și așa mai departe). Când s-a apropiat Iunia de vârsta de 6 luni și am început să mă gândesc la diversificare, ea era un copil destul de durduliu (mami a avut lăptic bun😁) și toată lumea mă stresa că “ce grăsunică e”. Pe fondul acesta am avut un șoc atunci când am aflat că trebuia să îi dau lactate cu grăsime cât mai multă. Mă gandeam în sinea mea: “ Aoleo ca să fie chiar grasă?”. Toate reclamele și mass-media îmi spuneau că în epoca noastră cele mai bune lactate sunt cele degresate și cu ajutorul cărora nu te îngrași.


Ulterior, am început să mă mai interesez și am aflat că un copil nu poate fi considerat gras până la vârsta de 2 ani. Abia la 2 ani, dacă are mult mai multe kilograme decât este necesar, trebuie intervenit, poate și la alimentație, dar cel mai mult la condiția fizică și la cât de mult efort depune zilnic. Așa că, dacă la 2 ani, constați că totuși copilul are peste greutatea optimă (raportată și la înălțimea lui), du-l la înot sau încurajează-l să facă ceva mai multă mișcare. Dar în niciun caz nu poți afirma că are peste greutatea optimă, mai devreme de această vârstă.

Așa că m-am lămurit, copilul meu nu era gras, ci doar un bebe drăguț și pufos😍, iar de la 1 an de zile nici că a mai pus vreun kilogram în plus, ci doar s-a înălțat. Deci mă stresam și mă stresau alții degeaba.



De ce copiii au nevoie de lactate grase?

Pe scurt, pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos. Creierul este format, în cea mai mare parte, din lipide (acizi grasi Omega 3), iar acesta își triplează dimensiunea în primii doi ani de viață ai copilului. De asemenea, lipidele au un rol esențial în formarea mielinei, învelișul nervilor, astfel că putem spune că lipidele ajută la crearea mai rapidă a conexiunilor în creier. De aceea, este foarte important să îi dai copilului tău lactate cu grăsime mare în primii doi ani de viață.


Ce fel de lactate, cât de grase?

Cât de grase se poate! Iaurt cu minim 3,5% grăsime, lapte tot cu 3,5%, smântână cu 20% și unt cu minim 80% grăsime.

Consumul redus de acizi grași Omega 3 este asociat cu un IQ mai scăzut, cu o coordonare slabă ochi-mână, dar și cu deficiențe ale sistemului imunitar.

Poti citi un studiu despre importanța grăsimilor în organismul copiilor aici .

Tu ce fel de lactate îi dai copilului tău? Știai despre importanța grăsimilor în dezvoltarea creierului?


2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page