top of page

De ce nu am ales educația Montessori


Săptămâna trecută am povestit aici despre cum am transformat un pat simplu de la IKEA, într-unul Montessori. În acel articol am promis că revin să povestesc ce înseamnă Montessori și de ce eu nu am ales acest tip de educație pentru copilul meu, deși am adoptat câteva principii din metoda aceasta.

Din tot ce am citit despre educarea copiilor, rezonez cel mai mult cu acest mod de a crește copiii și îmi plac multe dintre principiile Montessori, însă nerespectând toată filosofia Montessori, nu pot afirma că eu îmi cresc copilul în stilul acesta. Voi lămuri imediat și de ce :)


Dar hai să vedem întâi, ce înseamnă, mai exact, educație de tip Montessori?

Probabil ai tot auzit despre acest concept. Este destul de popular, cel puțin în ultima vreme. Montessori este o metodă de educare a copilului care se bazează pe activități dirijate de copil și pe învățarea “hands on”, adică prin experimentare, nu memorare mecanică. Este numită așa după fondatoarea acestei metode, Maria Montessori, care a schimbat mentalitatea despre educație, în secolul al XX-lea.


De la ce pornește metoda Montessori?

Pornește de la ideea că, în sine, copilul este o ființă pură, care posedă o inteligență misterioasă și o energie, diferită de cea a adulților, care îl ghidează.

,,Mai mult sau mai puţin, toate păcatele de moarte ne îndepărtează de copil, pentru că el, în comparaţie cu noi, nu este numai o fiinţă pură, ci are în el calităţi ascunse, misterioase, pe care noi adulţii, în general, nu la putem vedea, dar trebuie să credem în existenţa lor” citat Maria Montessori


De ce nu am ales acest mod pentru a-mi educa fetița?

În principal, chiar din cauza ideii de bază, a fundamentului Montessori, despre care am povestit mai sus. Eu nu cred că, de fapt, copiii sunt puri și imaculați și că ar trebui să ne ghidăm după forța lor interioară în educația lor. Mă uit la realitatea zilnică și îmi dau seama că sunt uneori răutăcioși. Nici nu stau bine în picioare și încep să împingă alți bebeluși. Sunt egoiști și dacă le-ai luat jucăria, urlă de te aud toți vecinii. Încearcă numai să îi înveți să împartă și vei vedea puritatea lor. Când învață să vorbească, rămâi uimit de ușurința cu care mint. Poate te gândești că de fapt, sunt comportamente învățate, sau absorbite de la părinț