top of page

TEST: Află dacă ești dependent de telefon


Deși poate că toți cei din jurul tău au observat și știu deja că tu ești dependent de telefon, posibil ca tu să nu fii chiar conștient de acest lucru.

În acest scop, m-am gândit la câteva simptome, care să te ajute să descoperi dacă ai sau nu sindromul adicției de smartphone. Iată care sunt acestea:

1. În momentele în care nu te simți confortabil (în holul de așteptare la dentist, atunci când ți se pare că cineva se holbează la tine, sau chiar când nu știi ce să vorbești cu persoana de lângă tine), scoți telefonul imediat pentru a scăpa de sentimentul apăsător de jenă și pentru a nu te mai simți incomod.

2. Dacă ai rămas fără baterie sau ți-ai uitat telefonul acasă, te simți izolat, ca și cum nu mai știi pe nimeni și te întrebi cum se descurcau oamenii înainte de a fi telefoanele.. înseamnă că ești dependent.

3. Nu te poți concentra la absolut nimic nici măcar pentru 20 de minute, pentru că trebuie neapărat să verifici notificările, să fii la curent cu ceea ce se întâmplă.

4. Ești dependent de telefon atunci când dai scroll prin aplicații sau meniuri fără să fii atent la ceva anume și fără să ai un scop anume.

5. Îți pui alarme noaptea ca sa verifici ce îți mai fac jocurile sau să mai postezi ceva pe rețelele de socializare.

6. Ești grav dependent de telefon dacă atunci când îți vine mâncarea la restaurant, deși ești rupt de foame, întâi pozezi mâncarea și abia apoi o mănânci.

7. Ești total dependent de telefon dacă ești cu prietenii în oraș și totuși stai pe telefon în loc să vorbești cu ei.

8. Dacă ai ceas la mână și totuși verifici ora pe telefon atunci când te întreabă cineva, ai clar o problemă.

9. Te uiți la telefon din 5 în 5 minute deși nu ai nicio notificare.

Dacă ai cel puțin două dintre aceste simptome, ești dependent de telefon.

Conform unui chestionar realizat pe un eșantion de 5000 de persoane ( vezi aici ), 84% dintre respondenți au spus că nu pot sta nici măcar o zi fără telefon, 50% dintre americanii intervievați dorm cu telefonul lângă ei, ca și cu un ursuleț sau un soț, un procent ce cuprinde mai mult de 80% dintre cei intervievați cu vârste cuprinse între 18-24 de ani, iar 20% dintre respondenți au spus că își verifică telefonul din 10 în 10 minute.

Ok, deci mulți dintre noi, în special categoria numită "millennials", suntem dependenți de telefon. Și este ceva în neregulă cu asta? Ne afectează cu ceva? Conform unui studiu citat de revista