top of page

Beneficiile alaptarii vs. formula


Citește acest articol ca din partea unei prietene, te rog. Ca din partea unei prietene care s-a chinuit 5 luni de zile să reușească să alăpteze. Și a fost un chin. Au fost nenumărate încercări, eșecuri, dezamăgiri, apoi o luam de la capăt.. Multă lume mi-a spus că nu a mai auzit pe nimeni care să reușească să relacteze după 5 luni și deși au fost nenumărate încercări eșuate, nu m-am putut da bătută și aceasta dintr-un singur motiv, faptul că știam, eram informată, citeam despre beneficiile alăptării. Și faptul că știam, era deja o mare responsabilitate. Nu mă puteam da bătută știind că îmi privez copilul de aceste beneficii și crede-mă, sunt enorm de multe.


În primul rând, formula (laptele praf) are aceeași componență, pe când laptele matern își schimbă compoziția în funcție de nevoile bebelușului, chiar și de la o masă la alta. Aceste informații sunt transmise prin contactul salivei bebelușului cu sânul mamei (vezi aici). Ce înseamnă aceasta mai exact? Adică atunci când bebelușul tău are nevoie de mai multă apă, sau de mai multe grăsimi, sau a contactat un virus, sau o infecție, componența laptelui de mamă se adaptează nevoilor lui pentru a-l ajuta, pe când laptele praf, rămâne evident cu aceeași formulă, indiferent de orice nevoie specifică ar avea copilul tău.

Care sunt totuși cele mari avantaje ale alăptării vs hrănirii cu formula?

1. Imunitatea

Prin laptele matern, sunt transmiși anticorpi către bebeluș. De fapt, laptele de început, numit colostru, este format în mare parte din anticorpi și proteine (ceea ce dă imunitate, dar și o digestie ușoară), facilitându-i bebelușului tranziția de la nutrienții primiți în uter și de la mediul steril de acolo la lumea din afara burticii.

Știai că o singură linguriță de lapte matern conține 3 000 000 de celule care ucid germenii? (sursa aici) Așa că fiecare picătură de lapte matern face o diferență în ajutarea sistemului imunitar al bebelușului tău. Dacă îți vine vreodată să te dai bătută, să renunți la alăptat, amintește-ți că doar mama poate alăpta și își poate proteja astfel puiul de boli. Repet, este responsabilitatea ta de mămică și doar tu îl poți proteja în acest mod unic.


Ai vrea să știi exact de ce anume îți poți proteja puiul prin alăptare? Am găsit un raport al La Leche League ( vezi aici), care cuprinde o listă întreagă de beneficii și boli de care sunt feriți bebelușii alăptați, bineînțeles citând și sursele studiilor. Iată lista bolilor de care îți ferești copilul alăptând:

- Candida

- Diaree

- Enteroviruși

- Gastroenterită

- Giardia

- Haemophilus Infuenza

- Infecții la urechi, respiratorii, urinare

- Conjunctivită

- Meningită ( în cazul copiilor născuți prematur)

- Enterocolită

- Otită

- Boala pneumococică

- Infecții respiratorii

- Salmonella

- Septicemie ( la prematuri)

- Protejează împotriva efectelor expunerii la fumul de țigară

- Infecții ale tractului urinar

- Boala tiroidiană autoimună

- Constipație și fisuri anale

- Cryptorchidismul (testicul nedescendent)

- Anemie

- Dureri esofagiene și gastrice

- Reflux gastric

- Hernie Inghinală

- Malabsorbția lactozei

- Morbiditate și mortalitate

- Stenoză pilorică

- Sindromul morții subite al sugarului

- Alergii

- Rinite

- Astm

- Eczeme

Este o listă destul de mare,nu? Cred că este inutil să mai spun că laptele praf nu protejează împotriva niciunei boli de pe această listă. Dacă bebelușul intră în contact cu ele și este hrănit cu formula, sistemul lui imunitar nu are nicio protecție ajutătoare.


2. Dezvoltarea cognitivă și inteligența

Am găsit două studii, realizate pe adolescenți (vezi aici și aici), care ajung la aceeași concluzie și anume faptul că adolescenții care au fost alăptați atunci când erau bebeluși, sunt mai inteligenți, decât cei hrăniți cu formula.

De asemenea, tot în raportul de mai sus, întocmit de La Leche League, vei găsi concluzii ale unor studii ce demonstrează faptul că alăptatul ajută la dezvoltarea neurologică, psiho-motrică și socială, vorbire și dezvoltarea limbajului, acuității vizuale, a timusului, la stabilirea ciclurilor de somn și a dezvoltării cognitive, a inteligenței și a IQ-ului.


3. Alăptatul o ajută și pe mamă

În primul rând, alăptarea "mănâncă" aproximativ 500 de calorii pe zi, așa că te va ajuta la slăbit. Apoi mai are multe alte beneficii pentru mămică. Iată lista (extrasă din același raport de mai sus):

Alăptarea te ferește de:

1. Cancer

- Cancer la sân

- Cancer endometrial

- Cancerul esofagian

- Boala lui Hodgkin

- Cancer ovarian

- Cancerul tiroidian

- Cancerul uterin

2. Diabet și boli metabolice

3. Osteoartrită

4. Osteoporoză

5. Artrita reumatoidă

6. Infecții ale tractului urinar


În plus, alăptarea ajută la apropierea dintre copil și mamă, ajutând-o pe mamă să înțeleagă mai bine indiciile bebelușului și să fie empatică în ceea ce îl privește.

4. Nu este costisitor

Alăptatul este gratis! Poate vei avea nevoie de un consultant în alăptare sau de o pompă, care ar mai putea costa ceva, însă e foarte posibil să nu ai nevoie. Dar, cu siguranță, vei avea nevoie de bani serioși pentru lapte praf. O cutie bună de formula costă aproximativ 50 de lei. Dacă bebelușul este hrănit doar cu formula, o cutie îți va ajunge pentru două zile ( un copil hrănit cu biberonul va mânca mult mai mult decât unul alăptat), ceea ce înseamnă 150-170 de lei pe săptămână, adică minim 600 de lei pe lună. Pe lângă 0 lei cât costă alăptarea, eu zic că formula nu este o opțiune financiară bună.


5. Protejează împotriva obezității

Alăptarea promovează creșterea sănătoasă în greutate și ajută la prevenirea obezității în copilărie. Studiile arată că ratele de obezitate sunt cu 15-30% mai mici la copiii alăptați, comparativ cu copiii hrăniți cu formula (vezi aici, aici, aici și aici studiile). Durata este, de asemenea, importantă, deoarece fiecare lună de alăptare reduce riscul de obezitate viitoare a copilului cu 4% (vezi aici studiul). Bebelușii hrăniți cu lapte matern au, de asemenea, mai multă leptină în organismul lor decât bebelușii hrăniți cu formula. Leptina este un hormon cheie pentru reglarea apetitului și a depozitării grăsimilor (vezi aici).


Atunci când soțul meu a aflat că scriu un articol despre beneficiile alăptării.. a făcut o pauză și m-a întrebat: "Și... cât de lung va fi acest articol?". Eu i-am spus: "Mm.. nu foarte lung, încerc să îl fac citibil." El știe că e un subiect pe care pot discuta ore întregi pentru că sunt atât de multe beneficii pe care le aduce alăptarea atât copilului, mămicii, cât și mediului înconjurător, dar acum.. mă voi opri aici.

Dar.. mă opresc aici. Însă pentru orice întrebare, clarificare sau orice altceva, îmi poți scrie pe pagina Contact sau pe pagina de Facebook și îți răspund cu drag!


3 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page