Beneficiile alaptarii vs. formula
Citește acest articol ca din partea unei prietene, te rog. Ca din partea unei prietene care s-a chinuit 5 luni de zile să reușească să alăpteze. Și a fost un chin. Au fost nenumărate încercări, eșecuri, dezamăgiri, apoi o luam de la capăt.. Multă lume mi-a spus că nu a mai auzit pe nimeni care să reușească să relacteze după 5 luni și deși au fost nenumărate încercări eșuate, nu m-am putut da bătută și aceasta dintr-un singur motiv, faptul că știam, eram informată, citeam despre beneficiile alăptării. Și faptul că știam, era deja o mare responsabilitate. Nu mă puteam da bătută știind că îmi privez copilul de aceste beneficii și crede-mă, sunt enorm de multe.
În primul rând, formula (laptele praf) are aceeași componență, pe când laptele matern își schimbă compoziția în funcție de nevoile bebelușului, chiar și de la o masă la alta. Aceste informații sunt transmise prin contactul salivei bebelușului cu sânul mamei (vezi aici). Ce înseamnă aceasta mai exact? Adică atunci când bebelușul tău are nevoie de mai multă apă, sau de mai multe grăsimi, sau a contactat un virus, sau o infecție, componența laptelui de mamă se adaptează nevoilor lui pentru a-l ajuta, pe când laptele praf, rămâne evident cu aceeași formulă, indiferent de orice nevoie specifică ar avea copilul tău.

Care sunt totuși cele mari avantaje ale alăptării vs hrănirii cu formula?
1. Imunitatea
Prin laptele matern, sunt transmiși anticorpi către bebeluș. De fapt, laptele de început, numit colostru, este format în mare parte din anticorpi și proteine (ceea ce dă imunitate, dar și o digestie ușoară), facilitându-i bebelușului tranziția de la nutrienții primiți în uter și de la mediul steril de acolo la lumea din afara burticii.
Știai că o singură linguriță de lapte matern conține 3 000 000 de celule care ucid germenii? (sursa aici) Așa că fiecare picătură de lapte matern face o diferență în ajutarea sistemului imunitar al bebelușului tău. Dacă îți vine vreodată să te dai bătută, să renunți la alăptat, amintește-ți că doar mama poate alăpta și își poate proteja astfel puiul de boli. Repet, este responsabilitatea ta de mămică și doar tu îl poți proteja în acest mod unic.
Ai vrea să știi exact de ce