top of page

Cât de des ar trebui să îi fac baie copilului meu?


Se pare că există o dezbatere în curs de desfășurare cu privire la cât de des este cu adevărat necesar să îi faci baie copilului tău. Academia Americană de Pediatrie spune că nou-născuții, în special, nu au nevoie de o baie în fiecare zi. În timp ce părinții ar trebui să se asigure că regiunea scutecului unui copil este curată, până când copilul învață să se târască și să devină cu adevărat dezordonat, o baie zilnică nu este necesară.Deci, de ce simțim că copiii ar trebui să facă baie în fiecare zi?


Noi i-am făcut baiță Iuniei zilnic până la un anisor, dar mai mult pentru că făcea parte din rutina ei de seară și nu pentru că era murdară. Eu regret acest fapt, sau măcar că nu i-am făcut băiță doar cu apă, fără săpun. Ea este mai sensibilă și pielea ei a avut de suferit. Până în ziua de azi (aproape 6 ani) ne chinuim cu o uscăciune accentuată a pielii (dermatită atopică). Nu spun că băița i-a cauzat-o, ci mai degrabă a accentuat-o. Ei bine la a doua pitică, Arielle, nu am mai procedat așa. Am spălat-o la câteva zile când era bebeluș și ea nu are nicio problemă cu pielea. Acum că sunt mari, le facem băiță odată pe săptămână cu șampon.


Nu există un răspuns științific sau biologic la cât de des ar trebui să-i faci baie copilului. În vremurile premoderne, părinții nu făceau aproape niciodată baie copiilor. Epoca modernă a transformat într-o normă societală îmbăierea zilnică a copilului.

Mulți bebeluși și copii mici, în special cei care încă nu merg pe jos, nu au nevoie să fie spălați cu săpun în fiecare zi. Dacă un copil are pielea uscată, sensibilă, părinții ar trebui să-și spele copilul cu un săpun ușor o dată pe săptămână.


În alte seri, copilul se poate înmuia sau c