top of page

Cea mai bună cănuță de apă: experiența noastră


M-am gândit să scriu această postare pentru toți părinții ce caută varianta cea mai bună de cănuță pentru bebelușul lor. Noi am căutat și am tot căutat cea mai bună variantă și într-un final, zic eu că am găsit-o, dar după ce am schimbat destul de multe modele.

În primele 6 luni, bebelușul este hrănit exclusiv cu lapte. Nu trebuie să bea apă, nici măcar vara, deoarece lăpticul conține toată apa de care are nevoie organismul său. Mai ales laptele matern care își adaptează compoziția în funcție de nevoile bebelușului. Deci dacă e cald afară și bebelușul consumă lăptic de sete, laptele matern își schimba compoziția și va fi mai apos, asigurându-i sugarului necesarul de apă. Din câte știu eu, nici bebelușii hrăniți cu lapte praf nu au nevoie de apă înainte de împlinirea vârstei de 6 luni, în afara unor cazuri extreme, excepționale, la sfatul medicului pediatru.

Acum că am lămurit când avem nevoie de o cănuță de apă, hai să vedem și ce fel de cănuță pentru apă poate fi folosită de la 6 luni. 

Pe când avea Iunia aproximativ 5 luni jumătate, ne aflam în Bebe Tei, eu și soțul meu și căutam de zor cea mai potrivită cănuță pentru fetița noastră. Era un eveniment maaare, vârsta de 6 luni, când va începe să mănânce solide, așa că ne pregăteam intens. După ce am dat ocol de câteva ori raionului cu cănuțe pentru bebeluși, le-am selectat pe cele pe care scria vârsta 6 luni+ urmând să alegem. A ales soțul meu cănuța aceasta, de la Avent. A ales-o mai mult că era faină așa, construită ca să semene în întregime cu un pinguin. Am ajuns și la vârsta de 6 luni, când am început diversificarea alimentației. Noi am ales BLW(autodiversificare) și știam că încă de la prima masă trebuie să îi ofer apă, pentru a evita constipația. Zis și făcut! M-am pregătit eu frumos cu cănuța de apă spălată, sterilizată și umplută. Doar că surpriză, pe lângă faptul că nu reușea să o apuce de mânere, nici nu reușea să tragă din ea. Avea o supapă ce împiedica apa să curgă și bebelușul trebuia efectiv să tragă, ca să îi vină apică. Păi și al meu copil, crezi că știa el să tragă? În niciun caz. Ne-am chinuit și răs-chinuit. Nu a fost chip să bea din ea. Ce să fac, ce să fac.. Eram terorizată să nu se constipe, așa că am luat un pahar și am încercat să îi dau, să văd cum îl gestionează. Ei bine, fetița mea a băut gură după gură, până a golit paharul (era umplut cam un sfert cu apă). După aceea a plâns când încercam să îi luăm paharul de la guriță. I se părea distractiv să bea cu el. Cănuța cu cioc, în schimb, era tot timpul refuzată și aruncată jos. Până la urmă, pe la 7 luni și un pic, s-a prins cum să bea și cu cănuța, însă mai mult ronțăia siliconul decât să bea. Apoi cel mai greu lucru a fost faptul că, de la ronțăitul cănuței, a învățat să ronțăie și sânul și să vezi atunci răni, chiar dacă avea doar doi dinți. Aș vrea să specific foarte clar că nu recomand nimănui această cănuță, mai ales din cauza faptului că bebelușii învață să muște sânul, dar și din cauza faptului că uneori nu se înfiletează bine și curge apa în geantă. Și să nu mai spun de faptul că în niciun caz nu poate fi folosită chiar de la 6 luni.

Dar deși Iunia bea fără probleme din pahar, totuși îmi trebuia o cănuță pentru deplasări, dar și pentru a nu uita și a contoriza câtă apă bea într-o zi (în ideea că uit să îi dau). Așa că am început să caut opțiuni de cănuțe. Îmi plăceau cele cu pai, dar Iunia nu voia cu niciun chip să bea cu paiul. Am încercat și tot încercat, pur și simplu nu era pregătită.

Până la urmă i-am luat o sticluță din aceea de apă plată pentru bebeluși. Era o sticlă ce avea o supapă specială pentru copii sau sportivi (țuțuroi ăi zice în popor). Eu i-am luat-o chiar pe cea din imaginea de mai jos. A fost în jur de 2 lei și ceva, până în 3 lei. Am fost mulțumită o perioadă de câteva luni. Dezavantajul era că trebuia să o tot schimbăm. Mergeam și îi mai luam încă una și încă una.

Iată poza:

Apoi am auzit că la Pepco se găseau cănuțe de tipul Munchkin 360, la un preț extrem de mic, comparabil cu cea originală, care avea un preț mai ridicat. Mi-am luat soțul din dotare și am fugit la Pepco să achiziționăm cana minune. Am fost super încântată, am spălat-o, am sterilizat-o, am pus apă în ea și i-am dat-o copilului în mână. Din păcate, nu a fost chip să vrea să bea cu ea. Am încercat mai multe zile la rând, dar până la urmă, m-am dat bătută. A ajuns jucărie, în care își depozita ea diverse. Cred că am și aruncat-o. Mă bucur numai că nu am luat-o pe cea originală de la Munchkin, că mi-ar fi părut rău. M-am întors tot la sticluța de apă plată din Carrefour.

În ziua în care a împlinit 1 an, în mod miraculos a vrut să bea cu paiul. Nu mi-a venit să cred! Și de atunci a tot băut. I-am luat inițial o cănuță cu pai frumușică foc din Jumbo. S-a spart (din cauze încă necunoscute). Apoi i-am mai luat una. A aruncat-o pe jos și a spart-o. Am luat, apoi, una de la Primii Pași pe care am pierdut-o eu :D Apoi încă una extrem de faină, calitativă și frumoasă de la Avent, care se ține tare încă, după multe războaie, însă tot a fost "rănită" pe ici pe colo. Ce-i drept, când suntem acasă, tot paharul e de bază și așa aș și recomanda. Știu că folosirea îndelungată a cănuțelor, mai ales a celor cu cioc nu este recomandată pentru că poate crea dependență și probleme cu dinții.

Eu acum îi dau în cea mai mare parte din pahar( îl poate ține singurică), însă din cauza faptului că a spart destul de multe pahare și că eu uit să o rog cu apă, mai folosim și cana din plastic cu pai, care i se pare extrem de încântătoare.


Cam acestea sunt peripețiile noastre cu cănuța de apă. Cred că fiecare copil e diferit și noi ca părinți trebuie să testăm și să vedem ce i se potrivește mai bine (nu mă refer strict la cănuță, ci la orice domeniu). Totul este să cauți, să întrebi, să te informezi și să testezi. Hei! Nu a zis nimeni că e ușor să fii părinte,nu?:)

 

1 comentariu

1 comentariu


Ana
Ana
24 feb. 2020

Exact :)

Apreciază
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page