top of page

Cea mai bună cănuță de apă: experiența noastră


M-am gândit să scriu această postare pentru toți părinții ce caută varianta cea mai bună de cănuță pentru bebelușul lor. Noi am căutat și am tot căutat cea mai bună variantă și într-un final, zic eu că am găsit-o, dar după ce am schimbat destul de multe modele.

În primele 6 luni, bebelușul este hrănit exclusiv cu lapte. Nu trebuie să bea apă, nici măcar vara, deoarece lăpticul conține toată apa de care are nevoie organismul său. Mai ales laptele matern care își adaptează compoziția în funcție de nevoile bebelușului. Deci dacă e cald afară și bebelușul consumă lăptic de sete, laptele matern își schimba compoziția și va fi mai apos, asigurându-i sugarului necesarul de apă. Din câte știu eu, nici bebelușii hrăniți cu lapte praf nu au nevoie de apă înainte de împlinirea vârstei de 6 luni, în afara unor cazuri extreme, excepționale, la sfatul medicului pediatru.

Acum că am lămurit când avem nevoie de o cănuță de apă, hai să vedem și ce fel de cănuță pentru apă poate fi folosită de la 6 luni. 

Pe când avea Iunia aproximativ 5 luni jumătate, ne aflam în Bebe Tei, eu și soțul meu și căutam de zor cea mai potrivită cănuță pentru fetița noastră. Era un eveniment maaare, vârsta de 6 luni, când va începe să mănânce solide, așa că ne pregăteam intens. După ce am dat ocol de câteva ori raionului cu cănuțe pentru bebeluși, le-am selectat pe cele pe care scria vârsta 6 luni+ urmând să alegem. A ales soțul meu cănuța aceasta, de la Avent. A ales-o mai mult că era faină așa, construită ca să semene în întregime cu un pinguin. Am ajuns și la vârsta de 6 luni, când am început diversificarea alimentației. Noi am ales BLW(autodiversificare) și știam că încă de la prima masă trebuie să îi ofer apă, pentru a evita constipația. Zis și făcut! M-am pregătit eu frumos cu cănuța de apă spălată, sterilizată și umplută. Doar că surpriză, pe lângă faptul că nu reușea să o apuce de mânere, nici nu reușea să tragă din ea. Avea o supapă ce împiedica apa să curgă și bebelușul trebuia efectiv să tragă, ca să îi vină apică. Păi și al meu copil, crezi că știa el să tragă? În niciun caz. Ne-am chinuit și răs-chinuit. Nu a fost chip să bea din ea. Ce să fac, ce să fac.. Eram terorizată să nu se constipe, așa că am luat un pahar și am încercat să îi dau, să văd cum îl gestionează. Ei bine, fetița mea a băut gură după gură, până a golit paharul (era umplut cam un sfert cu apă). După aceea a plâns când încercam să îi luăm paharul de la guriță. I se părea distractiv să bea cu el. Cănuța cu cioc, în schimb, era tot timpul refuzată și aruncată jos. Până la urmă, pe la 7 luni și un pic, s-a prins cum să bea și cu cănuța, însă mai mult ronțăia siliconul decât să bea. Apoi cel mai greu lucru a fost faptul că, de la ronțăitul cănuței, a învățat să ronțăie și sânul și să vezi atunci răni, chiar dacă avea doar doi dinți. Aș vrea să specific foarte clar că nu recomand nimănui această cănuță, mai ales din cauza faptului că bebelușii învață să muște sânul, dar și din cauza faptului că uneori nu se înfiletează bine și curge apa în geantă. Și să nu mai spun de faptul că în niciun caz nu poate fi folosită chiar de la 6 luni.

Dar deși Iunia bea fără probleme din pahar, totuși îmi trebuia o cănuță pentru deplasări, dar și pentru a nu uita și a contoriza câtă apă bea într-o zi (în ideea că uit să îi dau). Așa că am început să caut opțiuni de cănuțe. Îmi plăceau cele cu pai, dar Iunia nu voia cu niciun chip să bea cu paiul. Am încercat și tot încercat, pur și simplu nu era pregătită.

Până la urmă i-am luat o sticluță din aceea de apă plată pentru bebeluși. Era o sticlă ce avea o supapă specială pentru copii sau sportivi (țuțuroi ăi zice în popor). Eu i-am luat-o chiar pe cea din imaginea de mai jos. A fost în jur de 2 lei și ceva, până în 3 lei. Am fost mulțumită o perioadă de câteva luni. Dezavantajul era că trebuia să o tot schimbăm. Mergeam și îi mai luam încă una și încă una.

Iată poza:

Apoi am auzit că la Pepco se găseau cănuțe de tipul Munchkin 360</