top of page

Crăciunul acesta am doi copii


Pentru cei care încă nu ați aflat, există și un grup de Facebook cu mămicile creative care urmăresc blogul Little Corner of Joy (poți intra în grup aici ) și acolo vorbim despre multe lucruri, ne ajutăm una pe alta, povestim despre activitățile pe care le mai facem cu copiii noștri și împărtășim.. Împărtășim idei, gânduri, dar și subiecte de pus pe blog.

Astfel că o mămică de pe grup ne-a spus că ea nu se gândește doar la ce cadou să îi ia copilului ei de Crăciun (cum recunosc, în mod egoist, mă gândeam eu), ci și cum ar putea să dăruiască ceva și unor copilași care nu vor primi nimic de Crăciun. Familiile lor sunt extrem de sărace, trăiesc pe străzi, în adăposturi improvizate. Abia au ce mânca de pe o zi pe alta. Evident, nu le stă capul la cadouri de Crăciun.

Și atunci m-am auzit gândind (not crazy😜):

“Ai lua din cadoul copilului tău pentru a da unui copilaș ce nu va primi nimic de Crăciun?”

Apoi am stat și m-am uitat în jur.. câte jucării, câte haine, cât răsfăț are Iunia.. și am decis că și dacă nu îi vom lua nimic de Crăciun, are de toate. Și material și emoțional.

Despre ce vorbesc mai exact?

Despre proiectul de aici. Care își propune ca 300 de copii din familii extrem de sărace să primească anul acesta un cadou de Crăciun.

De obicei, nu sunt adepta acțiunilor caritabile doar de Crăciun, urmând ca în restul anului să uiți că există copilașii respectivi. Tocmai de aceea îmi place acest proiect, pentru că voluntarii de acolo (i-am întâlnit personal pe unii dintre ei) lucrează tot timpul anului pentru binele oamenilor acestora atât de săraci și marginalizați. Iar acum, de Crăciun, au nevoie de mult sprijin din afară, de ajutorul meu și al tău. Și dacă și tu faci acțiuni caritabile pe termen lung, nu te opri aici, ci alege să voluntariezi sau să sprijinesti financiar o familie.

Sunt oameni care pur și simplu s-au născut în mediul acela și nu au nicio șansă să iasă vreodată din el, fără ajutor. Copiii cărora le facem cadouri acum, vor crește și vor face la fel ca și părinții lor, dacă nimeni nu le va arata că se poate și să știe să scrie și să citească și să meargă la școală și să locuiască într-o casă adevărată.

Dar poate ești într-o perioadă din viață când nu te poți implica atât de mult (ești mămică și prioritatea ta sunt copiii, sau muncești de dimineața până seara etc) și atunci este ok ca ocazional, mai ales de Crăciun să te poți implica în viața unui copil trimițându-i un cadou și atât. Poate va însemna să rupi o bucățică din cadoul copilului tău, poate va însemna să faci un buget bun luna asta, clar va fi un sacrificiu, dar răsplata va fi un cadou mult mai mare decât orice lucru material, gândul că ai adus bucurie pe chipul unui copil amărât. Mai ai loc de un cadou pe lista ta de Crăciun, anul acesta?

Ok. Cum procedăm?

O să povestesc puțin care