top of page

Cum mă pregătesc pentru naștere? Interviu cu Doula Monica Neda


Monica Neda este educator prenatal și postpartum, cofondator al proiectului Realitatea Postpartum, împreună cu Adelina Mitrofan Badea. Este doula la naștere acreditată în România și în Germania și profesionist postpartum, acreditată internațional de către ”Newborn Mothers Collective Australia”. Toate aceste aspecte se contopesc în Birth to Love, locul unde gasești modalitatea să ai o naștere pe care să o iubești și să îți găsești drumul către iubire în postpartum. Și-a descoperit chemarea atunci când nașterea a devenit personală, atunci când a trebuit să facă ea însăși această călătorie. Maternitatea, în totalitatea ei, a devenit decisivă în schimbarea carierei ei din corporatist în om care își urmează pasiunea și chemarea.


Monica a acceptat să răspundă la câteva întrebări practice despre sarcină și naștere și iată ce am întrebat-o și ce ne-a răspuns:

Geanina: Ce este o Doula?

Monica: O doula este un specialist paramedical, un profesionist care a absolvit o serie de cursuri ce îi dau pregătirea necesară ca să acompanieze un cuplu în cadrul travaliului, nașterii și a perioadei postpartum, după caz. O doula oferă sprijin pe mai multe niveluri.

In primul rand este nivelul psiho-emoțional. Nașterea, travaliul și perioada postpartum sunt niște experiențe foarte intense, iar părinții în devenire au nevoie de o minte care nu traiește atât de intens aceste momente- o minte clară, care să le cunoască preferințele, respectiv planul de naștere și să îi sprijine să ia cele mai bune decizii în acele momente. Scopul final este sa aibă parte de o expetrință pozitivă la naștere. Un alt nivel pe care o doula poate acționa este și cel fizic, competențele doulei ajutând la gestionarea disconfortului în travaliu și a oricărei provocări care poate apărea (aici mă refer la felul în care este poziționat copilul, de exemplu, și felul in care putem ajuta pozitionarea copilului sa se potriveasca mai bine in fizionomia mamei - lucru care este cheie în a avea o naștere naturală cu succes). Există chiar un studiu (vezi aici) care a aratat ca efectele au fost mai puternice atunci cand persoana care acorda sprijin nu era membră a personalului medical si nici nu făcea parte din anturajul femeii. Ci era o persoană din afară, cu pregătire, care era prezentă special pentru a oferi sprijin personalizat. Iată ce s-a descoperit în cifre, atunci cand au urmarit ce se întamplă cu femeile au avut o doula alături:

- 39% mai putine sanse sa se ajunga la o cezariana