top of page

Cum planifici un meniu (cu șablon și exemplu inclus)

Planificarea meselor este cel mai bun mod de a te asigura că familia ta mănâncă alimente echilibrate nutritive. Poate deveni copleșitor dacă nu ai mai făcut aceasta vreodată sau nu cunoști cea mai bună metodă, care funcționează pentru familia ta. Și pentru că la început de an, majoritatea dintre noi ne dorim și planificăm schimbări, m-am gândit că niște sfaturi în plănuirea meniului nu ar strica. Eu am mai făcut lucrul acesta de mai multe ori, însă îmi doresc și voi încerca anul acesta să fiu mai consecventă în a planifica mesele familiei noastre.Dar de ce să faci un meniu? Cu ce te ajută plănuitul meselor?


Te ajută să te asiguri că familia ta consumă mâncăruri nutritive care au și un gust bun! Te ajută să nu ajungi să mănânci ”orice e prin frigider”. În calitate de părinți, dorim ca ai noștri copii să obțină cea mai bogată nutriție posibilă, astfel încât să poată deveni adulți sănătoși, puternici, fără boli. De asemenea, dorim ca aceștia să-și dezvolte obiceiuri sănătoase pe parcurs, astfel încât să facă alegeri alimentare bune pe cont propriu, într-o zi. Furnizarea de mese sănătoase echilibrate este una dintre cele mai bune modalități de a face acest lucru.


Un alt motiv este acela de a te ajuta să reduci suma de bani pe care o cheltui pentru mâncare. Dacă știi exact ce vei face pentru mesele tale, nu ajungi să cumperi ingrediente suplimentare pe care nu le vei folosi. De asemenea, prepararea rețetelor sezoniere mai taie din costuri, deoarece cumperi lucruri la un preț mai bun atunci când sunt în sezon.


De asemenea, te vei trezi mâncând mai puțin în oraș! Pentru a economisi timp, efort și stres! Știind din timp ce anume vei prepara, îți permite să vte pregătești având ingrediente la îndemână, lăsând mâncarea să se dezghețe dacă este necesar și scutindu-te de criza de la 17:30: „Ce voi face pentru cină?”, deci eliminând stresul.


Metode de planificare a meselor:

Există o mulțime de metode diferite pentru planificarea meselor. Acestea sunt metodele pe care le-am găsit a fi cele mai de succes.


1) Metoda săptămânală

Aceasta este metoda pe care eu personal o folosesc. Am un șablon configurat de acum câțiva ani pe care îl folosesc și pe care îl poți descărca mai jos (tot acolo poți vedea și un exemplu de meniu săptămânal). Acesta cuprinde toate zilele săptămânii și fiecare masă a zilei, plus lista de cumpărături. Eu prefer să pun pe listă și mesele pe care plănuim să le mâncăm în oraș sau să le comandăm (de exemplu în weekend de obicei nu am chef să gătesc deci ieșim sau comandăm, deși nu întotdeauna). Cum încep să fac practic meniul săptămânal? Păi cam așa: încep prin a-mi face un inventar al ingredientelor pe care le am deja la îndemână. Aleg mese pentru fiecare zi a săptămânii și scriu pe lista de cumpărături ingredientele necesare pentru a prepara aceste mese. Săptămâna viitoare, parcurg aceeași rutină (de obicei duminică seara), planific cumpărăturile pentru ceea ce intenționez să fac săptămâna respectivă și așa mai departe.


2) Metoda de două săptămâni

Începe prin a face un inventar al alimentelor de bază din cămară și congelator pe care le ai. Vei face o mare călătorie la cumpărături la începutul lunii. Pentru prima săptămână a lunii, planifică mese pentru săptămâna respectivă și crează o listă de cumpărături care să coincidă cu mesele pe care le-ai planificat și cu ceea ce aveți deja în cămară. Când mergi la magazin, cumpără ceea ce este pe lista ta, dar caută și oferte. Dacă ceva este la preț redus, fă-ți provizii pentru a utiliza acel articol mai târziu în luna respectivă. Pentru a-ți planifica a doua săptămână a lunii, nu există cumpărături implicate. În s