LE (februarie 2020): Folosim metoda aceasta de economisire de 10 ani și funcționează. Funcționează chiar și când ai doi copii care cresc enorm cheltuielile. Dacă tu chiar vrei să economisești vei reuși. Ai nevoie de determinare și de o gândire în procente, nu în sume.
02 Ianuarie 2017. An nou, entuziasm și multe multe rezoluții. "Vreau să slăbesc 10 kg, vreau să avansez la job, vreau să strâng mai mulți bani, vreau să îmi cumpăr o casă, vreau să îmi îmbunătățesc anumite calități, vreau să.. vreau să.." spunem fiecare dintre noi, la fiecare început de an. Și nu e un lucru rău, dar de obicei, facem efort, pentru a ne îndeplini rezoluțiile de Anul Nou, doar în primele 3 săptămâni, după care, ne dăm bătuți. Eu, deja de câțiva ani, nu prea îmi mai pun rezoluții la începutul unui nou an. Vreau ca rezoluțiile și analiza să fie ceva constant în viața mea, nu doar o injecție cu adrenalină în fiecare Ianuarie.
Ceea ce vreau să propun azi, este o metodă de economisire, care poate fi luată ca un țel pentru 2017, sau mai bine, pentru toată viața :). Nu este o metodă minune, nu presupune îmbogățire peste noapte, ci formarea unor obiceiuri bune, a unui stil de viață. Cum să îți spun mai sincer? Presupune muncă! O folosesc de mulți ani, garantez că funcționează, dar îți trebuie disciplină și determinare.
Ca să îți fie mai simplu, m-am gândit să o structurez pe etape, dar o poți adapta specific la situația ta.
0. Gândește în procente.
Setează-ți mintea să perceapă venitul tău în procente. Adică salariul tău reprezintă 100%. Tu vrei să economisești 10% din salariu, să spunem. Dacă gândești așa vei economisi mai mult, în special dacă nu ai un salariu fix, dacă mai ai bonusuri, sau dacă îți cresc veniturile. Dacă vei fixa o anumită sumă, îți va fi greu, când îți crește venitul, să mărești suma pe care o pui deoparte, dar fiind obișnuit să pui deoparte un anumit procent, nici nu vei sesiza că tu de fapt strângi mai mulți bani, deși procentul e același.
1. Dacă ai datorii, achită-le.
Aceasta este cea mai simplă și în același timp, cea mai complicată etapă. Este simplu, pentru că știi exact ce ai de făcut, dar greu, pentru că presupune disciplină, efort și determinare. Nu am o metodă minune prin care poți scăpa de datorii. Pur și simplu, fă o prioritate din a le achita, chiar dacă nu economisești sau renunți la anumite lucruri și..cel mai important, nu mai face altele! Renunță la ideea cardului de credit sau a împrumuturilor "fără adeverință". Să fim serioși, nu vom câștiga niciodată noi în fața băncilor. Când te tentează un împrumut, gândește-te că vei restitui de două ori mai mulți bani decât ai împrumutat, iar până ajungi să dai banii înapoi ceea ce ți-ai cumpărat cu ei, va fi deja învechit. E pur și simplu un cerc vicios. Rupe-l!
2. Află pe ce ți se duc banii.
Probabil te gândeai că pentru a economisi îți trebuie un buget și chiar așa este. Dar pentru a reuși să îți faci un buget realist, pliat pe nevoile tale, trebuie întâi să le cunoști. Așa că, eu îți propun să notezi tot ce cheltuiești. Da, TOT ce cheltuiești! Și pixul de 50 de bani pe care l-ai cumpărat de la colț. De ce? În felul ăsta afli pe ce ți se duc banii și câți bani se duc pe fiecare categorie. Afli cât dai pe mâncare, cât pe ieșeală, cât pe haine și cât cheltuiești cu mașina. Eu folosesc o aplicație pe telefon pentru a face asta, pentru că nu e realist să notez totul pe foaie. Pocket Expense se numește aplicația. Nu știu exact dacă se găsește și pe Android. O poți descărca din AppStore de aici. Nu este un link afiliat, eu nu câștig nimic dacă o utilizezi. Pur și simplu o folosesc de ceva timp și sunt foarte mulțumită. Este gratis și te ajută să faci și bugetul, pe lângă notarea cheltuielilor.
3. Aplică procentele.
Ce înseamnă mai exact aceasta? Înseamnă că te gândești la venitul tău ca fiind 100% ( nu doar salariul, ci tot venitul tău), apoi să îți stabilești ce procent vrei și poți să economisești, în funcție de stilul de viață pe care îl dorești. Metoda este una foarte simplă. Când iei salariul, pune deoparte 10% și opțional, 10% dăruiește-i (caritate sau cadouri apropiaților, orice consideri), că aceștia sunt bani care se vor întoarce la tine, într-un fel sau altul. Mai rămân 80% din care să trăiești. Eu am ales să economisesc un procent de 10% la început și apoi, după ce a fost comod acest procent, l-am mărit. La fel am procedat și cu procentul de generozitate. Dar depinde de stilul de viață pe care îl dorești în anumite sezoane din viață. Dacă vrei să economisești mai mult și poți "strânge cureaua", atunci procentul va fi mai mare, dar dacă vrei să și economisești și să și îți permiți multe lucruri, atunci procentul va fi mai mic. Eu te sfătuiesc sa aplici pentru început metoda cu 10%. Nu e nici prea mult, să îți reducă drastic confortul, dar nici prea puțin ca să nu reușești să strângi mai nimic.
4. Fă-ți un buget.
Cu cei 80% care ți-au mai rămas și orientându-te după notițele cu ce ai cheltuit, fă-ți bugetul. Adică, uită-te cât ai cheltuit în ultimele luni pe mâncare și bugetează o sumă medie. Procedează la fel cu fiecare categorie: haine, ieșit în oraș, mașină, sănătate etc. Aici te va ajuta foarte mult aplicația de care spuneam la punctul 2, pentru că la începutul lunii bugetezi anumite sume pentru categorii specifice, iar pe parcursul lunii, pe măsură ce notezi cheltuielile, acestea ți se scad automat din bugetul categoriei respective și poți vedea, în timp real, cât mai ai la dispoziție. Astfel vei lua o decizie informată atunci când ești nehotărât dacă să cumperi sau nu ceva, sau dacă depășești bugetul sau nu.
5. Analizează și adaptează.
Pentru că viața nu este un set de pași și tot apar schimbări și costuri neprevăzute, te sfătuiesc să notezi mereu și să analizezi cheltuielile și modul în care acestea se schimbă. De asemenea, fii flexibil cu bugetul. Nu în fiecare lună acesta va arăta la fel. Nu în fiecare lună pleci la munte, nu în fiecare lună îți iei haine. Sau dacă într-o lună ai bugetat prea mult pentru mâncare și prea puțin pentru medicamente, de exemplu, ajustează! Mai pune diferența de bani de la mâncare la medicamente. Fii flexibil în metode, dar nu în principii ( 10%, 10%, 80%).
Și totuși, poate te întrebi de ce să aplici metoda aceasta? De ce să nu cauți, în primul rând, să îți crești venitul? Ei bine, nu e deloc o idee rea să faci asta, dar dacă nu ai o metodă de economisire bine stabilită, când vei avea mai mulți bani, vei și cheltui mai mulți bani.
Dacă rezoluția ta pentru 2017 este să pui bani deoparte, încearcă metoda aceasta. Te asigur că funcționează! Iar pe 02 Ianuarie 2018 poți deja să mărești procentul pe care îl economisești. Succes!
#todo2017cumsaeconomisesti #todo2017 #rezolutii2017 #rezolutii #littlecornerofjoy #littlecornerofjoy #economie #cumsaeconomisestimaimult #cumsastrangimaimultibani #cumsareducicheltuielile #cumsaiticrestiveniturile #cumsafaciunbuget #cumsafacibanifarasafacinimic #cumsafacibani #economisestimaimult #cumsaeconomisesti #cumsacastigimaimultibani #cumsabugetezi #bugetare #aplicarefinante #aplicatiefinainte #aplicatiebuget #aplicatieeconomii #aplicatiecheltuieli #analiza #analizafinanciara #bugetulfamiliei #realizatibugetulfamiliei #gestionareabugetuluipersonal #bugetulfamilieiexemplu #secretuleconomisirii #ideideastrangebani #cattrebuiesaeconomisesti #strategiideeconomisire #vreausastrangbanipentruuntelefon #metodedepusbanideoparte #cumsafacieconomii #economiilamancare #vreausastrangbani #sfaturieconomii #economiilunare
Noi folosim pusculita🙈 dar punem doar banii de 5lei.😁pana acum vreo 2 luni puneam doar pe cei de 50 de bani.
Pusculita mai folosesate cineva sau doar eu? 😆
O sa ii zic soțului... Nu ar fi o idee rea... 😁... Economiile nu strica
Eu notez într-o agenda cheltuielile din fiecare luna. Inclusiv bugetul pentru răsfăț ( haine sau carti).
Super idee! Noi avem un Excel in care ne trecem toate cheltuielile pe categorii. Si mereu ne facem o analiza pe luni si apoi pe ani. Pe noi ne ajuta mult! :)