top of page

Cum să economisești mai eficient


LE (februarie 2020): Folosim metoda aceasta de economisire de 10 ani și funcționează. Funcționează chiar și când ai doi copii care cresc enorm cheltuielile. Dacă tu chiar vrei să economisești vei reuși. Ai nevoie de determinare și de o gândire în procente, nu în sume.


 

02 Ianuarie 2017. An nou, entuziasm și multe multe rezoluții. "Vreau să slăbesc 10 kg, vreau să avansez la job, vreau să strâng mai mulți bani, vreau să îmi cumpăr o casă, vreau să îmi îmbunătățesc anumite calități, vreau să.. vreau să.." spunem fiecare dintre noi, la fiecare început de an. Și nu e un lucru rău, dar de obicei, facem efort, pentru a ne îndeplini rezoluțiile de Anul Nou, doar în primele 3 săptămâni, după care, ne dăm bătuți. Eu, deja de câțiva ani, nu prea îmi mai pun rezoluții la începutul unui nou an. Vreau ca rezoluțiile și analiza să fie ceva constant în viața mea, nu doar o injecție cu adrenalină în fiecare Ianuarie.

Ceea ce vreau să propun azi, este o metodă de economisire, care poate fi luată ca un țel pentru 2017, sau mai bine, pentru toată viața :). Nu este o metodă minune, nu presupune îmbogățire peste noapte, ci formarea unor obiceiuri bune, a unui stil de viață. Cum să îți spun mai sincer? Presupune muncă! O folosesc de mulți ani, garantez că funcționează, dar îți trebuie disciplină și determinare.

Ca să îți fie mai simplu, m-am gândit să o structurez pe etape, dar o poți adapta specific la situația ta.

0. Gândește în procente.

Setează-ți mintea să perceapă venitul tău în procente. Adică salariul tău reprezintă 100%. Tu vrei să economisești 10% din salariu, să spunem. Dacă gândești așa vei economisi mai mult, în special dacă nu ai un salariu fix, dacă mai ai bonusuri, sau dacă îți cresc veniturile. Dacă vei fixa o anumită sumă, îți va fi greu, când îți crește venitul, să mărești suma pe care o pui deoparte, dar fiind obișnuit să pui deoparte un anumit procent, nici nu vei sesiza că tu de fapt strângi mai mulți bani, deși procentul e același.


1. Dacă ai datorii, achită-le.

Aceasta este cea mai simplă și în același timp, cea mai complicată etapă. Este simplu, pentru că știi exact ce ai de făcut, dar greu, pentru că presupune disciplină, efort și determinare. Nu am o metodă minune prin care poți scăpa de datorii. Pur și simplu, fă o prioritate din a le achita, chiar dacă nu economisești sau renunți la anumite lucruri și..cel mai important, nu mai face altele! Renunță la ideea cardului de credit sau a împrumuturilor "fără adeverință". Să fim serioși, nu vom câștiga niciodată noi în fața băncilor. Când te tentează un împrumut, gândește-te că vei restitui de două ori mai mulți bani decât ai împrumutat, iar până ajungi să dai banii înapoi ceea ce ți-ai cumpărat cu ei, va fi deja învechit. E pur și simplu un cerc vicios. Rupe-l!


2. Află pe ce ți se duc banii.

Probabil te gândeai că pentru a economisi îți trebuie un buget și chiar așa este. Dar pentru a reuși să îți faci un buget realist, pliat pe nevoile tale, trebuie întâi să le cunoști. Așa că, eu îți propun să notezi tot ce cheltuiești. Da, TOT ce cheltuiești! Și pixul de 50 de bani pe care l-ai cumpărat de la colț. De ce? În felul ăsta afli pe ce ți se duc banii și câți bani se duc pe fiecare categorie. Afli cât dai pe mâncare, cât pe ieșeală, cât pe haine și cât cheltuiești cu mașina. Eu folosesc o aplicație pe telefon pentru a face asta, pentru că nu e realist să notez totul pe foaie. Pocket Expense se numește aplicația. Nu știu exact dacă se găsește și pe Android. O poți descărca din AppStore de aici. Nu este un link afiliat, eu nu câștig nimic dacă o utilizezi. Pur și simplu o folosesc de ceva timp și sunt foarte mulțumită. Este gratis și te ajută să faci și bugetul, pe lângă notarea cheltuielilor.