top of page

Erupția cutanată PUPPP în timpul sarcinii

PUPPP înseamnă papule urticariale pruriginoase și placarde urticariene de sarcină. Este o erupție care dă mâncărime care afectează unele femei mai târziu, în timpul sarcinii. La început, poate arăta ca niște puncte mici, ridicate, ca un coș, dar se poate dezvolta în pete de leziuni cutanate ridicate numite placarde. O erupție cutanată PUPPP nu este periculoasă pentru tine sau copil și de obicei dispare imediat după naștere. Dar mâncărimea în timpul sarcinii poate fi îngrozitoare. Pentru a-ți fi mai ușor, încearcă băi liniștitoare (cu fulgi de ovăz sau bicarbonat de sodiu), comprese reci și gel de aloe vera.


În ultima lună de sarcină cu Iunia îmi amintesc că am avut și eu o erupție cutanată de genul PUPPP destul de teribilă. Îmi amintesc că mă trezeam noaptea din cauza mâncărimilor, atât de îngrozitoare erau. Știu că atunci am căutat tot ce se poate despre aceste bube pe internet și m-a ajutat să știu că nu sunt periculoase și că vor dispărea după naștere. Într-adevăr, la 10 zile după naștere mi-au dispărut și cumplitele bube.


Ce este PUPPP?

PUPPP este o erupție care dă mâncărime foarte mare, care afectează femeile însărcinate, de obicei în al treilea trimestru.

Se mai numește și erupție polimorfă a sarcinii (PEP). A avut și alte nume: prurigo cu debut târziu, erupția toxică a sarcinii și eritemul toxic al sarcinii.

Mai puțin de 1% dintre femeile însărcinate (aproximativ 1 din 160 până la 300) suferă de o erupție cutanată PUPPP, dar este cea mai frecventă afecțiune a pielii în timpul sarcinii. De obicei, afectează mamele gravide pentru prima dată și nu apare în sarcinile ulterioare. La fel a fost și la mine, în cea de-a doua sarcină nu a mai apărut.


Cum arată erupția cutanată PUPPP?

Erupția PUPPP apare mai întâi ca niște pete mici, ridicate, care arată ca niște coșuri. Dacă ai o piele deschisă, acestea pot arăta roz sau roșu și poți vedea un halou alb în jurul erupțiilor. Dacă ai o piele mai închisă la culoare, erupțiile pot apărea mai aproape de culoarea pielii. Erupția PUPPP apare adesea mai întâi pe stomac, în și în jurul vergeturilor (deși poți avea erupția chiar dacă nu ai vergeturi).

PUPPP se poate transforma în patch-uri mai mari ale unei erupții de tip stup. Se pot forma vezicule și zone mari, ridicate. Erupția se poate răspândi în câteva zile la coapse, fese, spate și, mai rar, brațe și picioare. De obicei, nu afectează gâtul, fața, mâinile sau picioarele.

Erupția cutanată PUPPP poate da o puternică mâncărime, mai ales noaptea. De obicei durează patru până la șase săptămâni și dispare în câteva zile după naștere, deși poate persista câteva săptămâni după naștere.


Cum este diagnosticată o erupție cutanată PUPPP?

O erupție cutanată PUPPP este diagnosticată prin vedere; doctorul tău poate spune uitându-se la erupție că este PUPPP. Dacă vrea să se asigure că nu există o altă infecție care să provoace erupția cutanată, poate cere teste de sânge.

Ce cauzează erupția cutanată PUPPP în timpul sarcinii?

Experții nu știu ce cauzează o erupție PUPPP. Există câteva teorii principale despre asta, totuși:

- Întinderea rapidă a pielii poate provoca leziuni ale țesutului conjunctiv, lăsând țesutul vulnerabil la inflamație. Acest lucru ar explica de ce PUPPP se întâmplă mai târziu în timpul sarcinii (când pielea se întinde și mai mult pentru a se potrivi copilului) și mai des la femeile care au gemeni.