top of page

Este melatonina sigură pentru copii: dozaj și efecte adverse

Cred că majoritatea dintre noi am folosit sau știm pe cineva care a utilizat melatonină pentru a adormi mai ușor sau pentru a avea un somn mai de durată, dar oare este potrivită aceasta și pentru copii? Deși funcționează foarte bine pentru adulți și este o opțiune naturală, care nu dă dependență, ar fi bine să vedem și ce spun studiile legate de utilizarea ei la copii. Este sigură sau nu?

Melatonina este disponibilă ca un ajutor de somn fără prescripție medicală pentru copii - și îi poate ajuta pe unii copii să adoarmă mai repede și să doarmă mai mult. Dar nu este clar dacă melatonina este sigură pentru copii, deoarece nu cunoaștem efectele pe termen lung ale suplimentului. Înainte de a da melatonină copilului tău, încearcă mai întâi strategii de somn non-farmaceutice, apoi discută cu medicul copilului tău.Melatonina pentru copii: Ce trebuie să știi

Suplimentele cu melatonină sunt comercializate părinților ca un ajutor pentru somn sigur, eficient, fără medicamente, care dau dependență pentru copii. Sună ca o mană cerească, dar nu da melatonină fără o analiză atentă și fără aprobarea și îndrumarea medicului copilului tău. Melatonina este un hormon pe care corpul nostru îl produce în cantități diferite de-a lungul zilei și nopții. Ne afectează ceasul intern (ritmul circadian) și, prin urmare, ciclurile noastre de somn. Corpurile noastre produc mai multă melatonină după lăsarea întunericului, atingând vârful în mijlocul nopții și scăzând chiar înainte de dimineață.Cercetările privind melatonina ca ajutor pentru somn la copii nu sunt încă solide. Multe dintre studii sunt mici, nu au folosit terminologie sau măsuri standardizate (făcându-le greu de comparat și de măsurat) și conțin adesea părtiniri. Cu toate acestea, multe studii arată că administrarea de suplimente de melatonină poate ajuta unii copii să adoarmă mai repede și să doarmă mai mult. Aceste studii au fost efectuate în mare parte cu copii care au afecțiuni precum tulburarea din spectrul autismului (ASD) sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), care pot îngreuna somnul. Un studiu pe 125 de copii și adolescenți cu ASD, de exemplu, a arătat că utilizarea melatoninei cu eliberare prelungită a dus la un somn care a durat cu aproximativ o oră (58 de minute) mai mult noaptea. De asemenea, a redus timpul necesar pentru a adormi cu 40 de minute, fără a provoca un timp de trezire mai devreme. O analiză a 22 de studii controlate care au implicat peste 1.000 de copii a constatat că melatonina a scurtat timpul necesar unui copil pentru a adormi cu o medie de 28 de minute și a prelungit durata somnului cu o medie de 33 de minute. Îmbunătățirea a fost cea mai bună la copiii cu tulburări de neurodezvoltare, cum ar fi autismul.O altă revizuire limitată a 13 studii care evaluează utilizarea melatoninei pentru insomnie la copiii și adolescenții cu dizabilități neurologice a constatat o creștere medie similară: 30 de minute de timp de somn pentru melatonina în comparație cu un placebo. Cercetările sunt în desfășurare pentru a afla ce copii ar putea beneficia de consumul de melatonină. De asemenea, avem nevoie de cercetări suplimentare despre modul în care utilizarea melatoninei afectează comportamentul și funcționarea în timpul zilei și ce efecte pe termen lung ar putea avea melatonina asupra copiilor.