top of page

Experiența mea cu mierea de Manuka


Prima dată când am auzit despre mierea de Manuka a fost acum câteva luni când a răcit Iunia. S-a întâmplat să fie pe la noi o prietenă de-a mea care lua în fiecare dimineață, pe stomacul gol, o linguriță de miere din aceasta. În ultima vreme, sistemul imunitar îi fusese dat peste cap și o ținea din răceală în răceală și iarăși răceală. Aflase și ea despre acest tip de miere de la sora ei, care după probleme nenumărate cu un streptococ în gât și după 3 tratamente cu antibiotic fără niciun succes ( prescrise de medic ), s-a hotărât să o încerce.

Minunea mare s-a întâmplat și a scăpat de bacteria sâcâitoare din gât ( confirmată și de analize:) ). Așa că, prietena mea, mi-a lăsat și mie puțină miere de Manuka, să îi dau Iuniei.



I-am dat în fiecare dimineață, tip de o săptămână. Nu i-a plăcut sub nicio formă. Are un gust de miere amestecată cu aloe vera. Întâi ne-am chinuit să o facem să înghită lingurița aia de miere, însă apoi ne-a venit ideea salvatoare cu limonada. Limonada cu pai a devenit băutura ei preferată. Bineînțeles că, în limonadă, dizolvam și mierea de Manuka. Așa că în fiecare dimineață, Iunia bea cocktailul ei pentru imunitate.

Nu, nu i-a trecut răceala mai repede. Evident că era o viroză, iar virozele trec într-o săptămână, cu sau fără tratament. Mierea este antibacteriană, are efect doar asupra bacteriilor. Daaar, 6 luni de atunci înainte Iunia nu a mai avut nicio răceală. Nici măcar una. Apoi a mai răcit odată în Martie, atunci când ne-au dat peste cap ninsorile de primăvară, dar a ținut doar 4 zile răceala. Deci ca și un boost pentru imunitate, clar a funcționat.


Acum, hai să vedem, ce este așa special la mierea de Manuka?

Este un tip de miere produs doar în Noua Zeelandă, deoarece doar acolo există un anumit tip de albine ce polenizează arborele de Manuka, numit și Tea tree ( da, același din care se face uleiul esențial). Acest tip de miere conține un component antibacterial numit Metylglyoxal, cel care practic luptă împotriva bacteriilor. Pentru că mierea de Manuka este foarte scumpă (extrem de scumpă!), au tot apărut variante mai ieftine, care însă nu au aceleași proprietăți ca cea originală. Astfel că producătorii acestui tip de miere, pentru a evita înșelătoria, au înființat o asociație prin care mierea primește un coeficient numit UMF(Unique Manuka Factor), care indică cât Metylglyoxal conține. Minimul pentru ca mierea să fie considerată terapeutică este UMF 10. Noi am folosit o miere crudă (raw) cu UMF 16, cea de aici.

În cazul în care UMF este mai mic de 10, practic este ca orice altă miere obișnuită.



LE: Pentru că au apărut multe firme care nu folosesc UMF ca și factor de clasificare al gradului terapeutic al mierii de Manuka, ci numesc direct concentrația de Metylglyoxal notată cu MG sau MGO, am decis să adaug și un tabel care să te ajute să înțelegi mai bine conversia între acești factori (sursa pozei: beesandtrees.com )



Pentru ce se folosește?

  • pentru răni

  • pentru eczeme

  • pentru dermatită

  • pentru arsuri

  • antiinflamator

  • vindecare mai rapidă


Intern:

  • Tratarea streptococului (în gât)

  • Tratarea ulcerului (distruge bacteria Helicobacter pylori și E. Coli)

  • Tratarea diareei bacteriene

  • Întărirea sistemului imunitar

  • Tratarea diabetului

  • Tratarea infecției urechilor și sinusurilor

  • Prevenirea și tratarea cancerului

  • Reducerea colesterolului

Există câteva studii (vezi aici) care dovedesc proprietățile antibacteriene ale mierii de Manuka și tratamentul eficient, mai ales împotriva strepcocului, astfel încât și medicii mai deschiși la minte au început să o recomande, așa că nu mai este considerată chiar în categoria medicină alternativă. De asemenea, mierea de Manuka nu cauzează dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotic, așa cum se întâmplă cu multe antibiotice sintetice.


Practic mierea aceasta este un antibiotic natural, care are un efect puternic asupra bacteriilor. Mie personal mi se pare prea scumpă să o folosești doar pentru întărirea imunității, deși dacă ai probleme mari de tot este recomandată, însă mi se pare perfectă pentru a trata infecțiile bacteriene și din cauză că nu formează bacterii rezistente, aș folosi-o în loc de antibiotic (și da, probabil că aș plăti oricat în cazul acesta).

Tu ai folosit miere de Manuka sau ai folosi? Ce părere ai despre acest antibiotic natural?

P.s.: Nu este recomandată copiilor sub 12 luni și celor alergici la miere.

P.s.2: Unii ar spune că e chiar exagerat de scumpă.



 

4 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page