top of page

Cum recunoști contracțiile de naștere?


Îmi aduc aminte că în ultimul trimestru de sarcină, eram speriată că nu o să am suficient timp să ajung la spital. La o consultație, știu chiar că am întrebat medicul ginecolog când să vin la spital și mi-a spus să plec de acasă când am contracții la 5 minute. Dar drumul de acasă până la spital dura, în trafic obișnuit spre lejer, 40-45 de minute. Dacă era aglomerat puteam face și 1h30 de minute. Astfel că l-am întrebat pe doctor dacă totuși pot să plec mai devreme de acasă, că îmi e frică să nu nasc în mașină. Încă mă mir și acum de stăpânirea de sine a medicului meu, care nu a început să râdă, ci mi-a explicat calm, că multe paciente de-ale sale au venit escortate de poliție. Atunci am aflat și eu că dacă ești în travaliu și trebuie să ajungi urgent la spital poți ruga un echipaj de poliție să îți înlesnească drumul până acolo. Și-au atins scopul cuvintele medicului, m-am calmat și nici măcar nu m-am mai gândit că aș putea naște în mașină. Deja îmi imaginam cum opresc un polițist, țip la el că nasc, și îl rog să facă loc în trafic să ajung la spital :))) Evident.. nu a fost cazul, deși claaar m-am uitat la prea multe filme americane.

De fiecare dată când vine o gravidă (de obicei la primul copil) la mine, cu teama asta că va naște în mașină, mă bufnește râsul. Nu am reușit încă să mă adun și să nu mai râd, dar poate că îmi va ieși odată și odată. Nu că nu este o teamă validă. Este! Dar nu e realistă. La prima naștere, doar în filme mai vezi femei care nasc în mașină, sau cărora li se rupe apa fără să aibă nicio contracție. Realitatea e alta. Realitatea e că, de fapt, apa se rupe destul de târziu în cele mai multer cazuri, iar la prima naștere, în special, contracțiile pot dura și zile întregi.

​ Dar hai să o luăm cu începutul.. În ultima vreme am tot avut ocazia să povestesc cu femei gravide și chiar cu femei în travaliu și mă bucur că am reușit și că le-am ajutat să nască așa cum și-au dorit, adică natural. Fiind la prima naștere, nu știi la ce să te aștepți, ai auzit multe povesti și bune și rele. Ele îți conturează ideea despre naștere și uneori îți alimentează speranțele, iar alteori fricile.

Voi începe prin a descrie puțin etapele travaliului, ca să îți faci o idee despre cum se desfășoară și să știi la fiecare etapă, unde te afli. Prima etapă este pretravaliul. Nu există un mod sigur de a afla că ești în pretavaliu. Multe femei nici măcar nu realizează. Este metoda corpului de a se pregăti pentru intrarea în travaliu. De fapt, în cărțile de specialitate, nici nu este menționată ca o etapă în sine, dar mie mi se pare foarte important să povestim despre ea și voi explica și de ce. Știu nenumărate cazuri de femei care, deși erau în pretravaliu au plecat la spital crezând că sunt în travaliu. În țările unde lucrurile merg bine și pro naștere naturală, e simplu, te trimit înapoi acasă și mai aștepți. Dar.. în România există posibilitatea să te interneze, deși nu ești încă în travaliu, cu intenția de a induce nașterea cu oxitocină și este foarte posibil să ajungi la cezariană. Nu că cezariana e rea. Nu e! Salvează vieți! Dar este doar pentru cazuri de urgență. Restul cazurilor pot naște foarte bine, cu beneficii mari pentru mamă și copil, complet natural.

Dar hai să revenim. Care sunt simptomele pretravaliului? Nu există simptome standard. Fiecare corp se pregătește într-un mod unic. Unele femei pot avea contracții și chiar contracții foarte dureroase, însă neregulate. Ce înseamnă contracții regulate? Adică, cele care se succed la un interval fix de timp. Gen, dacă ai contracții regulate la 5 minute, înseamnă că ai acum o contracție, iar peste alte 5 minute alta și iarăși alta, iar cu timpul va scădea intervalul dintre ele. În pretravaliu, contracțiile nu sunt regulate. Poți avea contracții și la 5 minute și la 10 minute, dar dacă se mai opresc sau “sare” una, sau se interpun cele de 5 și 10 minute, nu ești în travaliu, ci în pretravaliu și ar fi bine să mai aștepți puțin până să suni doctorul. Pretravaliul poate dura chiar până la două săptămâni. Poate debuta cu contracții neregulate, sau cu scurtarea și dilatarea colului fără nicio contracție, sau, în cazuri destul de rare, cu ruperea membranelor (popular: ți se rupe apa), dar fără să ai contracții. Sfatul meu este să te odihnești cât de mult poți, în această etapă. De obicei, mai durează destul de mult până ajungi în expulzie, când ai nevoie de toată odihna și forța pe care le poți găsi.

Atunci când contracțiile devin regulate, înseamnă că ai intrat în travaliul activ. De exemplu la mine au început contracțiile regulate la un interval de 2,5 ore. Adică am avut două astfel de contracții, iar apoi intervalul a scăzut la o oră. Nu aveam nicio altă contracție în schimb, dar era ceas, ora și contracția. Apoi