top of page

Simptome de sarcină în fiecare trimestru

Îmi aduc aminte că atunci când eram gravidă, la ambele sarcini, căutam să citesc înainte, ca să văd ce o să mi se întâmple, să mă simt cumva pregătită pentru ceea ce urmează. Și stăteam zilnic și studiam diverse articole și cărți legate atât de simptomele mele, cât și de dezvoltarea bebelușului (la prima sarcină mai mult decât la a doua, în mod evident). Așa că, m-am gândit să scriu un articol pentru toate graviduțele, viitoarele mămici sau femeile care încep să se intereseze deja despre cum ar arată viața în sarcină. Hai să vedem:



Sarcina durează aproximativ 40 de săptămâni, începând cu prima zi a ultimei menstruații normale. Săptămânile sunt grupate în trei trimestre. Hai să vedem ce se întâmplă, cu tine și bebelușul tău, în fiecare dintre cele trei trimestre.


Trimestrul 1 ( săptămâna 1 - săptămâna 12)


În primul trimestru corpul suferă multe modificări. Modificările hormonale afectează aproape fiecare sistem de organe din corpul nostru. Aceste modificări pot declanșa simptome chiar din primele săptămâni de sarcină. Oprirea menstruației este un semn clar că ești gravidă. Alte simptome pot fi:

- Oboseală extremă - Sâni umflati. Sfarcurile tale s-ar putea chiar să devină mai proeminente. - Stomac deranjat cu sau fără vărsături (rău de dimineață) - Pofte sau dezgust pentru anumite alimente - Modificări ale dispoziției - Constipație (probleme cu mișcările intestinului) - Trebuie să urinezi mai des - Durere de cap - Arsuri la stomac - Creștere sau pierdere în greutate

Pe măsură ce corpul tău se schimbă, este posibil să fie nevoie să faci modificări în rutina zilnică, cum ar fi să te culci mai devreme sau să mănânci mese mici și frecvente. Din fericire, majoritatea acestor disconforturi vor dispărea pe măsură ce sarcina ta progresează. Și este posibil ca unele femei să nu simtă deloc disconfort! Dacă ai mai fost gravidă, s-ar putea să te simțiți diferit de data aceasta. La fel cum fiecare femeie este diferită, așa este și fiecare sarcină.



Trimestrul 2 ( săptămâna 13 - săptămâna 28)


Majoritatea femeilor consideră că al doilea trimestru de sarcină este mai ușor decât primul. Dar este la fel de important să fii informată despre sarcina ta, în aceste luni. S-ar putea să observi că simptomele precum greața și oboseala dispar. Dar alte schimbări noi, mai vizibile ale corpului tău, apar acum. Abdomenul tău se va extinde pe măsură ce bebelușul continuă să crească. Și înainte ca acest trimestru să se termine, vei simți că bebelușul tău începe să se miște! Pe măsură ce corpul tău se schimbă pentru a face loc bebelușului în creștere, este posibil să ai: - Dureri de corp, cum ar fi dureri de spate, abdomen, inghinale sau coapse - Vergeturi pe abdomen, sâni, coapse sau fese - Întunecarea pielii din jurul sfarcurilor - O linie pe piele care merge de la buric la linia părului pubian - Petele de piele mai închisă la culoare, de obicei peste obraji, frunte, nas sau buza superioară. Petele se potrivesc adesea pe ambele părți ale feței. Aceasta este uneori numită masca sarcinii. - Mâini amorțite sau furnicături, numite sindrom de tunel carpian - Mâncărime pe abdomen, palme și tălpile picioarelor. (Adresează-te medicului tău dacă ai greață, pierderea poftei de mâncare, vărsături, icter sau oboseală combinate cu mâncărime. Acestea pot fi semne ale unei probleme hepatice grave.) - Umflarea gleznelor, degetelor și a feței. (Dacă obseri o umflare bruscă sau extremă sau dacă te îngrași foarte repede, adresează-te medicului tău. Acesta ar putea fi un semn al preeclampsiei.)



Trimestrul 3 ( săptămâna 29 - săptămâna 40)


Ești pe ultima sută de metri! Unele dintre aceleași neplăceri pe care le-ai avut în al doilea trimestru vor continua. În plus, multe femei consideră că respirația este mai dificilă și observă că trebuie să meargă la baie și mai des. Acest lucru se datorează faptului că bebelușul devine mai mare și exercită o presiune mai mare asupra organelor tale. Nu îți face griji, bebelușul tău. este bine și aceste probleme se vor diminua odată ce vei naște. Unele modificări noi ale corpului pe care le-ai putea observa în al treilea trimestru includ: - Respirație scurtă - Arsuri la stomac - Umflarea gleznelor, degetelor și a feței. (Dacă obseri o umflare bruscă sau extremă sau dacă te îngrași foarte repede, adresează-te medicului tău. Acesta ar putea fi un semn al preeclampsiei.) - Hemoroizi - Sâni sensibili, care pot scurge un pre-lapte apos, numit colostru - Buricul tău poate să iasă - Probleme cu somnul - Bebelușul „cade” sau se mișcă mai jos în abdomen - Contracții, care pot fi un semn de travaliu real sau fals - Pe măsură ce te apropii de data limită, colul uterin devine mai subțire și mai moale (numit ștergere). Acesta este un proces normal, natural, care ajută canalul nașterii (vaginul) să se deschidă în timpul procesului de naștere. Practic a început numărătoarea inversă finală!



Dragilor, acestea sunt cele mai întâlnite simptome ale fiecărui trimestru. Eu nu sunt medic sau cadru medical, vorbesc doar din experiența mea de mămică a două fetițe frumoase. Cred că fiecare simptom și nelămurire trebuie discutată cu medicul curant.

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page