top of page

Cât ar trebui să doarmă copilul meu? (tabel)


Întrebarea aceasta m-a frământat mult timp, însă cel mai mult în primele săptămâni de viață ale Iuniei, când mi se părea că doarme extrem de puțin și haotic.

Atunci am citit tot ce am prins pe tema “somnul bebelușilor”. Atunci am aflat despre metoda “Cry it out” (aici am scris despre asta) și alte metode de sleep training, probleme de somn.. pe scurt, am citit despre tot ce se putea. Dar cea mai folositoare, a fost o diagramă peste care am dat, din care am învățat cât trebuie să doarmă și cât să stea treaz un copil, la fiecare etapă. Diagrama aceasta o poți vedea mai jos ( am tradus-o din engleză și am refăcut-o sub forma unui tabel). O poți salva în calculator sau în telefon, deoarece este sub formă de poză. Eu am avut-o muult timp în telefon și la fiecare etapă (3, 6, 9 luni) mă uitam să văd câte somnuri și cât timp ar trebui să doarmă la vârsta respectivă.

Ceea ce am mai descoperit ulterior a fost că nu toți copiii se încadrează perfect în tabel, dar că este un reper bun.

De exemplu, Iunia a trecut la 2 somnuri încă de la 6 luni. Pur și simplu nu a mai fost chip să o pun la culcare la cel de-al treilea somn. Apoi, la 2 săptămâni după ce a împlinit 1 an, a trecut la un singur somn, la prânz. Din nou, ne-am chinuit să doarmă două somnuri ( mi se părea prea devreme, după orice diagramă vedeam), dar nu a fost chip. Un somn a vrut, un somn a avut :)

Însă m-a ajutat foarte mult acest tabel să urmăresc semnalele de somn, adică să știu să identific “fereastra”. Copiii au, în funcție de etapă, o perioadă când li se face somn și adorm foarte ușor dacă este identificată corect. Recunosc că am încercat să o pun la somn și mai devreme, dar de cele mai multe ori încercam să o pun mult prea târziu, când ea era deja foarte obosită și nu mai putea adormi. Și era mare scandal de fiecare dată. Plânsete, urlete și multe proteste. Și aici m-a ajutat foarte mult tabelul. Mă uitam pe el și socoteam numărul de ore de când s-a trezit. De fapt, imediat după ce se trezea mă uitam la ceas și rețineam ora la care s-a trezit. Apoi calculam, conform tabelului, la ce oră ar trebui să doarmă din nou. Când vedeam că începe să caște sau că nu mai avea răbdare și se freca la ochișori, mă uitam la ceas și îmi dădeam seama că intervalul de timp de stat trează a trecut ( în caz contrar, căutam alte cauze pentru comportamentul ei). O alăptam și o puneam în pătuț. Fără niciun scâncet, protest sau zbatere, adormea singurică. De fapt, la fel procedăm și acum, doar că este mult mai simplu, având un singur somn, trebuie să rețin doar ora la care s-a trezit (aproximativ) și să calculez 5 ore de atunci (am încercat cu 3 ca în tabel, dar se pare că este prea devreme pentru ritmul ei). De asemenea, este și mai simplu deoarece și-a format deja un program, iar masa de prânz și somnul de prânz sunt cam la aceeași oră, în fiecare zi, plus sau minus 30 de minute, în funcție de ora de trezire de dimineață.

Pe mine m-a ajutat foarte mult acest tabel, de aceea m-am gândit să îl pun și pe blog, în speranța că îți va folosi și ție. Deci, cum ți se pare? Ai folosi sau ai folosit o unealtă de genul acesta care să te ajute cu somnul copilului tău?

P.s.: Acest tabel, după cum am menționat nu se va aplica la fix tuturor copiilor, dar este un punct de referință și foarte mulți copii se vor încadra în el.

2 comentarii

2 則留言


Alexandra Grigoras
2020年3月05日

💞💞💞

按讚

Ana
Ana
2020年2月24日

Si eu am tinut cont. Am intr-o carte cat ar trebui sa doarma bebelusii pe luni si am urmarit.

按讚
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page