top of page

Trucuri ajutătoare de îngrijire a bebelușilor(2)


Pentru că viața cu un bebe este foarte frumoasă, dar uneori destul de dificilă, ai nevoie de orice sfat și orice truc pe care îl poți găsi, pentru a face mai ușoară meseria de mămică.

Și pentru că mămicile sunt un izvor nesecat de creativitate, m-am gândit că sunt mult mai multe sfaturi foarte bune pe care le-am primit de la mămici, personal, sau prin internet, pe care aș vrea să le împărtășesc cu tine.

Așa că.. iată și partea a doua a articolului. Dacă nu ai citit prima parte, o poți vedea aici .

Iată ce cred eu că te-ar ajuta să știi atunci când ești la început cu un copil:

1. Despre Vigantol

Vigantolul este de fapt vitamina D, care se administrează bebelușilor sub formă de picături, pentru a evita apariția rahitismului. Doar că.. unii bebeluși pot avea, ca efect secundar, insomnia. Ideal este să nu îl administrezi seara, înainte de culcare (nu sunt medic, deci nu este o lua ca pe o părere avizată, spun doar din experiența mea și a unor mămici cu care am vorbit). Dacă bebelușul are probleme cu somnul după administrarea lui, poți vorbi cu medicul pediatru pentru a lua o altă variantă de vitamina D, pentru bebeluși. Eu prefer să folosesc uleiul de cod de la Mollers.

2. Salopete

Înainte de a naște, dacă poți, achiziționează cât mai multe salopete cu capse pe mijloc (gen pijamale, onesie). Acestea îți vor fi de mare ajutor, pentru că, de obicei bebelușilor nu le place deloc să fie îmbrăcați și mai ales cu body-uri, pe care le introduci pe cap. Așa că pentru rapiditate și confort, ia-ți cât mai multe salopete :)

3. TO DO

Fă-ți o listă TO DO, cu ceea ce ai de făcut, zilnic. Te va ajuta să fii concentrat/ă pe ceea ce trebuie să faci și vei avea împlinirea că ai făcut ceea ce aveai pe listă, în fiecare zi. Pentru mine este o plăcere să mai tai un lucru de pe listă😁. Pune chiar și cele mai simple taskuri pe listă, oricât de banale ți s-ar părea. Eu mi-am luat o ramă mare pe care scriu zilnic (poza următoare), dar procedează cum îți este mai ușor (post it, agendă etc.)

P.S: Nu râde de lista mea :D

4. Prosopul de baie

Știi prosopelele acelea pentru bebeluși cu glugă? Sunt foarte drăguțe, dar inutile, după părerea mea. Adică le poți folosi cam până pe la 3 luni, deși eu ți-as recomanda ca, dacă nu ai luat până acum, să nici nu mai cumperi. Bebelușii sunt obișnuiți cu căldură și atunci când ies din băiță (sau după băiță), de obicei plâng, pentru că le este frig. Prosopelele speciale pentru bebeluși sunt mai subțiri și mai mici decât cele pentru adulți, așa că nu crează confortul necesar lor, după băiță. Eu am observat că, dacă o scot pe Iunia, din cadă, învelită într-un prosop de-al meu sau chiar în halatul meu de baie, reacționează mult mai bine și este chiar zâmbitoare, în loc să plângă. Merită încercat, să știi! :)

5. Protecție solară

Încă nu am ajuns la mare cu Iunia, dar îmi este teamă de acest moment din cauza așa-ziselor creme de protecție solară "pentru copii". Pana și eu mă irit de la ele, darămite un copil.. Sunt pline de parfum și alte ingrediente care mai de care mai "naturale". Ei bine, până acum am reușit să evităm soarele cu ajutorul uleiului de cocos, care absoarbe 20% din razele UV (conform studiului de aici), plus o pălăriuță, pe cap, mereu. Eu te sfătuiesc să încerci această variantă ca și alternativă a cremelor obișnuite. Pentru un factor de protecție mai mare poți adaugă oxid de zinc, iar pentru rezistența la apă poți pune și ceară de albine. Dar aici depinde mult de preferințele tale ca părinte și de sensibilitatea pe care copilul tău o are sau nu la astfel de produse.

6. Somn mai lung

Nu toți copiii sunt la fel, însă la majoritatea copiilor somnul de pe zi, influențează durata și calitatea somnului din timpul nopții. Astfel că, în majoritatea cazurilor, dacă bebele doarme mai mult și mai bine în timpul zilei, va dormi la fel de bine și în timpul nopții. De exemplu, la noi, în zilele în care bebelina nu își face și ce-al doilea somnic din timpul zilei, noaptea avem treziri din două în două ore și un somn foarte agitat. Așa că, din experiența mea, ideea de a-l tine pe copil treaz ziua, sau să nu doarmă așa de mult pentru a dormi în timpul nopții, nu doar că este greșită, dar este și dăunătoare.

7. Alfred

Am descoperit și eu, de curând, aplicația Alfred ( vezi aici ). Această aplicație este una de supraveghere audio-video. Noi folosim un telefon mai vechi cu cameră video pe care îl conectăm printr-un cont de gmail la telefoanele noastre. Astfel încât eu pot vedea pe telefonul meu ce face bebelina în pătuțul ei, respectiv dacă doarme sau s-a trezit :) Pentru noi este foarte folositoare și eficientă și din punct de vedere financiar, deoarece ne-a scutit de banii dați pe un monitor pentru bebeluși.

Menționez că nu sunt afiliată și nu am niciun beneficiu dacă o sa folosești și tu aplicația, ci doar mă bucur să fiu de ajutor :)

Cam aceasta este partea a doua cu sfaturile mele legate de bebeluși și ceea ce înseamnă viața cu ei. Cum ți se par? Tu de ce anume te-ai lovit în creșterea copilului tău și ai soluționat cu ajutorul creativității? Te aștept să împărtășești mai jos, în comentarii :)

Later edit:

M-am gândit să tot updatez această postare cu sfaturi utile legate de lucrurile de care mă lovesc zi de zi, dar și cu sfaturi primite de la voi, cititoarele mele, astfel încât să reușim să strângem o colecție de sfaturi, care să ajute o viitoare sau proaspătă mămică. Așa că dacă ai un sfat util pentru o graviduță, lasă un comentariu și eu îl voi pune în această postare :)

Acum, iată la ce sfaturi m-am mai gândit eu:

8. Baldachin

În ultima vreme, am tot avut probleme cu țânțarii, deși avem plase la uși și la ferestre, câțiva țânțari au reușit să se strecoare în camera Iuniei și să o înțepe destul de urât. Pentru că nu îmi doresc să o dau cu multe creme pline de substanțe care țin departe insectele, dar care, pe termen lung, nu sunt potrivite pentru organismul copiilor, cea mai bună soluție a fost să pun baldachinul acela simplu de la ikea (vezi aici), care este foarte foarte eficient în a ține departe de ea orice fel de insectă. La 35 de lei, cât costă, pentru noi a fost cea mai bună investiție, plus că îi face și camera să arate deosebit de bine, așa cum zice soțul meu: "ca o cameră de prințesă" :)

9. Remediu pentru oboseală

În special, dacă alăptezi, s-ar putea să fii terminată de oboseală. Uneori sarcina este o perioadă obositoare, apoi nașterea este un proces epuizant, iar adaptarea la somnul pe perioade foarte scurte, atunci când vine bebele, te poate aduce într-o stare de extenuare. Pe lângă, motivele foarte întemeiate pe care le ai să fii obosită, este posibil ca această extenuare să aibă ca și cauză lipsa unor minerale din organismul tău. Ideal este să mergi să faci un set de analize, ca să vezi dacă și ce fel de carențe ai. Însă, cum ca și mămică suprasolicitată, abia ai timp de duș, nu tot timpul e posibil să faci analize, dar ajută să iei un supliment, în special Magneziu. Eu am descoperit relativ recent Magnerot, un supliment de Magneziu, care mi-a luat mult din oboseală, iar în unele zile, aș spune că doar el m-a ținut în picioare :)

10. Sticluța de apă

După 6 luni, atunci când se începe diversificarea, adică atunci când copilul începe să mănânce alimente solide, este foarte important să îi oferi apă cât poți de des ( pentru a evita constiparea). Noi am încercat diferite variante, dar cea mai bună din punct de vedere financiar și funcțional s-a dovedit a fi sticluța de genul acesta( vezi poza mai jos), pe care o poți găsi în orice hypermarket la un preț de câțiva lei. Nu recomand cănuța de la Avent dacă alăptezi, pentru că va învăța copilul să roadă, respectiv să te muște apoi de sân (deși am crezut la început că este exagerată această părere, am realizat pe pielea mea că.. ei bine, nu este). De asemenea, mai este și cănuța de la Munchkin 360 fooarte recomandată, însă destul de scumpă. Părerea mea este că merită mai bine copia ei, pe care o găsești la Pepco cu 15 lei, pentru că oricum și una și alta tot în China sunt produse :)

Sticluța folosită de mine pe care o găsești la hypermarket

Cam acesta a fost update-ul meu cu sfaturi, pentru moment. Tu ai vreun sfat util pe care ai vrea să îl împărtășești?

 

3 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page