top of page

Trucuri pentru grădina urbană organică

Una dintre pasiunile mele este grădinăritul. Fie că sunt ierburi aromatice, flori sau chiar și câteva legume, reprezintă o sursă excelentă de relaxare pentru mine. Dar oricine s-a jucat puțin prin grădină, fie ea chiar mică și urbană, știe că nu este așa usor. Uneori florile se mai ofilesc parcă fără motiv, alteori sunt mici dăunători care îmi îmbolnăvesc plantele sau chiar uneori nu reușesc să le ofer cele mai bune condiții pentru dezvoltare. De aceea, am căutat să mă informez puțin despre câteva trucuri de grădinărit, toate organice, bineînțeles, care să îmi facă viața mai ușoară și plantele mai fericite. Le voi scrie doar pe cele de care m-am lovit eu și cum căpșunile și florile sunt plăntuțele mele preferate, cel mai probabil trucurile se vor referi la ele.



1. Plantează căpșunile împreună cu menta

Există asocieri de plante cărora nu le merge bine împreună (spre exemplu castraveții nu trebuie plantați chiar lângă roșii am aflat și eu, spre surprinderea mea) și există asocieri care ajută plantele să se dezvolte mai bine. Una dintre acestea este menta cu căpșunile. Noi am încercat-o anul acesta și avem niște plante imense nu doar de căpșuni, ci și de mentă. Singura bătaie de cap este că nu trebuie să lași menta să se întindă mai mult decât trebuie.

2. Florile cu bulbi au nevoie de potasiu

Când mă refer la flori cu bulbi, mă refer în special la florile de primăvară, narcise, zambile și lalele. Ceea ce am făcut eu a fost să pun într-o găleată cu apă câteva coji de banane și să ud cu apa aceea. Nu exagerez când spun că am avut niște super flori primăvara aceasta. Soțul zicea că nu a mai văzut așa narcise, cu atât de multe flori pe un singur fir (erau vreo 9-10 cred, poți vedea în poză).


3. Soluție pentru florile ofilite

Nu știu cum, dar mi se mai întâmplă ca florile ținute în casă, în ghiveci, să se mai ofilească. Așa că pentru a le ajuta să își revină prepar o soluție la blender: o coajă de banană, o coajă de ou, o linguriță de zaț de cafea + apă, iar cu apa respectivă ud florile ofilite câteva zile la rând. Coaja de banană aduce potasiu, coaja de ou aduce calciu, iar zațul de cafea protejează împotriva insectelor, deci este combinația perfectă pentru a ajuta florile să își revină.

4. Zațul de cafea alungă insectele

Imi amintesc că anul trecut, fiecare rest de la cana de cafea zilnică era adăugat la roșii, chiar la rădăcină. Plăntuțele cărora le-am pus zațul de cafea au fost ocolite de furnici și alte insecte.

5. Scorțișoara are proprietăți anti-fungice

Se poate folosi pentru a preveni și a opri bolile la răsaduri, iar dacă este pusă în pământ, stimulează creșterea plantelor (este suficientă o lingură de scorțișoară). De asemenea, dacă din greșeală, ai provocat o leziune plăntuței (tulpinei), scorțișoara presărată are rolul de a o vindeca.

6. Cojile de ou gonesc melcii

Dacă ai probleme cu melcii și limacșii, încearcă să pui la blender câteva coji de ouă și să le împrăștii prin grădină. Deoarece sunt ascuțite, vor goni melcii care nu vor risca să se rănească în ele.

7. Taie vârfurile plantelor tinere

În acest fel vei promova creșterea plăntuțelor. De exemplu la trandafiri, eu tai mereu vârfurile și mai ales, florile uscate. Făcând astfel, trandafirul înflorește și mai mult.

8. Pune sare Epsom la replantare

Pentru a ajuta plantele să treacă cu bine de șocul mutării dintr-un ghiveci in altul sau dintr-un loc în altul, pune în noul loc, imediat ce ai săpat groapă, o lingură de sare Epsom (vezi aici) și în felul acesta te asiguri că plăntuța va supraviețui transplantării.


Cam acestea sunt trucurile mele de grădinărit. Sunt lucruri practice și mai ales bio, care m-au ajutat cu mica mea grădină urbană și pe care m-am gândit să le dau mai departe. Cum ți se par? Tu ce astfel de trucuri ai încercat?


0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page