top of page
Poza scriitoruluiLittle Corner Of Joy

In vizita la Humulesti


"Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care ma ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!"

Ion Creanga in "Amintiri din copilarie"

Acasa la Ion Creanga

Aceasta este o poveste de primavara. Desi acum ne sta gandul in principal la plaja, mare si soare, as vrea sa va povestesc despre vizita facuta primavara asta acasa la cel mai mare povestitor roman, Ion Creanga, in speranta ca poate veti include Humulestiul pe lista cu locuri de vazut in vara aceasta.


Humulesti se afla langa Targul Neamt si la 44 km de Piatra Neamt. Indicatoarele isi fac foarte bine treaba si ne aduc exact la Casa Memoriala Ion Creanga, unde s-a nascut si a copilarit povestitorul.


Cred ca fiecare dintre noi atunci cand ne gandim sa vizitam Humulestiul speram sa vedem locurile descrise in "Amintiri din copilarie", casa matusii Marioara si ciresul din care se caznea Nica sa fure, papusoiul vecinilor, ba chiar si pupaza din tei, insa odata ce ai vazut Humulestiul de azi realizezi ca vremurile acelea sunt demult apuse.

In afara de casa memoriala totul din jur s-a schimbat. Acum poti vedea foarte multe case in constructie, multe tiruri si drumuri proaste. Insa o surpriza frumoasa este Parcul tematic "Ion Creanga" in care sunt intruchipate personaje si scene din povestile create de el, dar intalnim si uneltele si portul popular din perioada respectiva.


Vizitarea parcului tematic este gratis, dar pentru casa memoriala este o taxa de 4 lei, insa daca vreti sa faceti fotografii va mai costa inca 10 lei.

Pentru mine a fost o experienta frumoasa, mai ales ca nu am mai avut ocazia sa vad o casa din perioada aceea si sa imi inchipui cum locuia o familie intreaga intr-o asemenea casuta a fost un super exercitiu de imaginatie :)

Impresia generala cu care am plecat de acolo si cumva dezamagirea aceea ca lumea din "Amintiri din copilarie" nu mai exista, m-au facut sa ma gandesc la cat de scurta este viata, cat de repede trece copilaria si cat de mult imi doresc sa ma bucur de fiecare clipa din viata.


Cred cu tarie ca merita sa vizitezi casuta din Humulesti care iti arata o frantura dintr-o lume care a apus. Tu ce zici? Te-am convins? Daca nu, sper ca macar pozele sa o faca. (dă click pe poză pentru a o mări și a vedea mai multe poze)


 

5 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

București, Romania

  • facebook
  • instagram
  • pinterest

©2024 ALL RIGHTS RESERVED.

bottom of page