top of page

In vizita la Humulesti


"Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care ma ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!"

Ion Creanga in "Amintiri din copilarie"

Acasa la Ion Creanga

Aceasta este o poveste de primavara. Desi acum ne sta gandul in principal la plaja, mare si soare, as vrea sa va povestesc despre vizita facuta primavara asta acasa la cel mai mare povestitor roman, Ion Creanga, in speranta ca poate veti include Humulestiul pe lista cu locuri de vazut in vara aceasta.


Humulesti se afla langa Targul Neamt si la 44 km de Piatra Neamt. Indicatoarele isi fac foarte bine treaba si ne aduc exact la Casa Memoriala Ion Creanga, unde s-a nascut si a copilarit povestitorul.


Cred ca fiecare dintre noi atunci cand ne gandim sa vizitam Humulestiul speram sa vedem locurile descrise in "Amintiri din copilarie", casa matusii Marioara si ciresul din care se caznea Nica sa fure, papusoiul vecinilor, ba chiar si pupaza din tei, insa odata ce ai vazut Humulestiul de azi realizezi ca vremurile acelea sunt demult apuse.