top of page

Paris


Cea de-a treia destinație de primăvară pe care o propun, din seria "Destinații de Primăvară" este Paris. Capitala, dar și cel mai mare oraș al Franței, este al șaselea oraș ca mărime din lume. Este traversat de fluviul Sena și este unul dintre cele mai mari centre economice și culturale din lume.

Turnul Eiffel

Parisul este un oraș foarte bine brand-uit, fiind vizitat de aproximativ 17 milioane de turiști anual. În Paris și Île-de-France se găsesc 3 800 de monumente istorice și patru locuri din Patrimoniul Mondial UNESCO. Pe scurt, este cel mai vizitat oraș din lume.

Ce îți pot spune din start este că, dacă ești idealișt, NU o să îți placă Parisul. Este un oraș cu locuri extrem extrem de frumoase, dar și cu locuri extrem de mizerabile și urâte. Este o combinație unică de frumos și urât.

Voi începe cu lucrurile mai puțin frumoase, sau să le spunem așa, mai realiste, la care trebuie să te aștepți atunci când vizitezi Parisul, păstrându-mi astfel mai mult spațiu pentru lucrurile frumoase din capitala Franței :)

Astăzi am publicat pe Facebook un post despre realitatea la care trebuie să vă așteptați atunci când vizitați o locație foarte populară. Postul este de pe 9gag si îl puteți vedea aici. Așteptați-vă la muultă lume, cozi interminabile, multă mizerie și de obicei, un sentiment că unele obiective nu merită efortul. De exemplu, la Turnul Eiffel trebuie să stai la coadă câteva ore. Dacă vrei să urci pe scări, vei aștepta la coadă în jur de 2-3 ore. Dacă vrei să urci cu liftul, timpul de așteptare se dublează. Și partea cea mai proastă este că scările sau liftul te duc doar până la cel de-al doilea etaj al turnului. Pentru a urca până în vârf, trebuie să mai achiziționezi un bilet pentru care mai stai la încă o coadă, apoi să te muți la cealaltă coadă, unde aștepți să urci în lift. Cel puțin încă două ore de stat la coadă. Când în sfârșit ajungi în vârf, îți dai seama că nu e chiar cum ți-ai imaginat tu. Sau poate ești mult prea obosit să te mai poți bucura. La Versailles, aceeași poveste, doar că acolo coada se mișcă mult mai repede pentru că biletele pot fi achiziționate online. Și totul ca să vizitezi și să faci câteva poze. Dar surpriză! Acesta este unul dintre cele mai grele lucruri de realizat. Este atâât de multă lume încât foarte greu poți sa faci o poză fără să se pună cineva în fața aparatului, sau sa te trolleze.

Cunosc și persoane cărora nu doar că le place Parisul, dar îl și idolatrizează în special pentru contextul cultural foarte dezvoltat de acolo. Cred că Parisul poate să ajungă să îți placă foarte mult dacă îl vizitezi de multe ori și înveți să "închizi ochii" la lucrurile negative, lăsându-le undeva în fundal și concentrându-te pe lucrurile frumoase.