top of page

Paris


Cea de-a treia destinație de primăvară pe care o propun, din seria "Destinații de Primăvară" este Paris. Capitala, dar și cel mai mare oraș al Franței, este al șaselea oraș ca mărime din lume. Este traversat de fluviul Sena și este unul dintre cele mai mari centre economice și culturale din lume.

Turnul Eiffel

Parisul este un oraș foarte bine brand-uit, fiind vizitat de aproximativ 17 milioane de turiști anual. În Paris și Île-de-France se găsesc 3 800 de monumente istorice și patru locuri din Patrimoniul Mondial UNESCO. Pe scurt, este cel mai vizitat oraș din lume.

Ce îți pot spune din start este că, dacă ești idealișt, NU o să îți placă Parisul. Este un oraș cu locuri extrem extrem de frumoase, dar și cu locuri extrem de mizerabile și urâte. Este o combinație unică de frumos și urât.

Voi începe cu lucrurile mai puțin frumoase, sau să le spunem așa, mai realiste, la care trebuie să te aștepți atunci când vizitezi Parisul, păstrându-mi astfel mai mult spațiu pentru lucrurile frumoase din capitala Franței :)

Astăzi am publicat pe Facebook un post despre realitatea la care trebuie să vă așteptați atunci când vizitați o locație foarte populară. Postul este de pe 9gag si îl puteți vedea aici. Așteptați-vă la muultă lume, cozi interminabile, multă mizerie și de obicei, un sentiment că unele obiective nu merită efortul. De exemplu, la Turnul Eiffel trebuie să stai la coadă câteva ore. Dacă vrei să urci pe scări, vei aștepta la coadă în jur de 2-3 ore. Dacă vrei să urci cu liftul, timpul de așteptare se dublează. Și partea cea mai proastă este că scările sau liftul te duc doar până la cel de-al doilea etaj al turnului. Pentru a urca până în vârf, trebuie să mai achiziționezi un bilet pentru care mai stai la încă o coadă, apoi să te muți la cealaltă coadă, unde aștepți să urci în lift. Cel puțin încă două ore de stat la coadă. Când în sfârșit ajungi în vârf, îți dai seama că nu e chiar cum ți-ai imaginat tu. Sau poate ești mult prea obosit să te mai poți bucura. La Versailles, aceeași poveste, doar că acolo coada se mișcă mult mai repede pentru că biletele pot fi achiziționate online. Și totul ca să vizitezi și să faci câteva poze. Dar surpriză! Acesta este unul dintre cele mai grele lucruri de realizat. Este atâât de multă lume încât foarte greu poți sa faci o poză fără să se pună cineva în fața aparatului, sau sa te trolleze.

Cunosc și persoane cărora nu doar că le place Parisul, dar îl și idolatrizează în special pentru contextul cultural foarte dezvoltat de acolo. Cred că Parisul poate să ajungă să îți placă foarte mult dacă îl vizitezi de multe ori și înveți să "închizi ochii" la lucrurile negative, lăsându-le undeva în fundal și concentrându-te pe lucrurile frumoase.

Parisul are într-adevăr multe locuri frumoase, pline de cultură și de farmec. Unul dintre ele este Luvru(Louvre). Muzeul Luvru este unul dintre cele mai importante muzee de artă și istorie din lume. Sincer, este un loc extrem de frumos, bine amenajat și maaare. Cred că aș putea sta acolo o săptămână și nu m-aș plictisi. Din păcate, în doar câteva zile pe care le-am avut la dispoziție pentru vizita în Paris, nu am putut rezerva decât o jumătate de zi pentru Luvru și am reușit să vedem doar jumătate din el. Sunt atâtea exponate, din atâtea domenii, încât nu cred că ți-ar ajunge timpul să le studiezi, cu adevărat, pe toate. Un mare plus, este faptul că tinerii sub 26 de ani pot intra gratis. Un mare minus este multitudinea de vizitatori, pe care o sesizezi cel mai mult în fața faimosului tablou Gioconda, care este expus la Luvru. Este expus într-o încăpere mare pentru ca oamenii să își poată face selfie-uri și își faaac oamenii..

Un al doilea loc frumos este Versailles. În primul rând mica localitate Versailles este fermecătoare, apoi grădinile și în cele din urmă palatul. Trebuie să recunosc că palatul mi s-a părut mai frumos la exterior decât în interior, dar, măcar o dată în viață, merită vizitat. Pentru a vizita interiorul, te sfătuiesc să iei biletele online (scutești mult timp de stat la coadă). Pentru tinerii sub 26 de ani este gratis, însă pentru a vizita grădinile, chiar și ei trebuie să plătească (7 euro, dacă îmi amintesc bine). S-ar putea să fie greu să îi convingi că ai sub 26 de ani, cu buletinul, pentru că nu are data nașterii trecută pe el, dar încearcă și cu permisul de conducere.

În interior poți vedea sălile în care își desfășurau activitățile de zi cu zi regii Franței. O parte din mobilier este cea originală, dar o mare parte nu este, iar majoritatea camerelor nu sunt amenajate la fel cum erau pe vremea regilor. Dar este într-adevăr un interior specific de palat, luxuriant, cu multe detalii aurite și cu plafoane pictate maiestuos. Personal, însă m-au impresionat mai mult grădinile, Trianon-ul ( un grup de palate sau vile mai mici), dar și zona de "ménagerie", unde probabil era zona personalului de serviciu. Sper să poți vedea din poze frumusețea lor.

Aceste două obiective mi-au plăcut cel mai mult. Mai sunt și altele, Sacre Coeur, Notre-Dame, Turnul Eiffel, Domul Invalizilor etc., depinde cât de mult timp ai la dispoziție pentru a vizita Parisul, însă cred că aceste două obiective nu trebuie ratate și merită să programezi cel puțin o zi întreagă pentru fiecare dintre ele.

Ca și o concluzie, cred că Parisul poate fi foarte frumos și fermecător atât timp cât mergi cu așteptări realiste, așteptări conturate din realitatea faptului că Parisul este totuși o metropolă și nu una foarte bine organizată, așteptări nealimentate de reclame, făcute special pentru a brandui, într-un anumit mod, această mare capitală europeană. O altă variabilă de care trebuie să ții cont este și starea de urgență decretată în Franța, ca urmare a recentelor atentatele teroriste din Paris, însă dacă ai oportunitatea să îl vizitezi, merită, all in all și sper să te convingă pozele să o faci.

P.s: Dacă ai vizitat Parisul, spune-mi, în comentarii, ce anume ți-a plăcut sau nu la el.

2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page