top of page

Activități pe timp de toamnă


Se pare că a venit toamna și a venit mai brusc și mai în forță decât mă așteptam. Cât timp a fost cald, am stat mai mult pe afară alergând fluturașii, bălăcindu-ne în piscină sau sărind pe trambulină. Nici cățeii vecinilor nu au scăpat nealergați și nici tricicleta neplimbată. Am învățat să udăm și să îngrijim plantele din grădină și mai ales, să ne bucurăm de soare. Spun “noi” pentru că și mie îmi place tare mult vara când este cald și ne putem bucura de activități în aer liber. Dar ce ne facem acum când sunt 4 grade Celsius afară? De ieșit din casă, noi tot am mai ieșit, dar nu putem sta mult. Nu că ar îngheța pitica, ci că îngheț eu. Ea deși are mânuțele și obrăjorii reci ca un sloi de gheață, tot ar sta jumătate de zi în frig. Ei bine, eu nu. Stau și eu o jumătate oră, hai o oră, dar mai mult.. nu e pentru mine😁 Așa că m-am pus din nou pe căutat activități pentru copii, ca să ne putem distra și învăța chiar și pe vreme urâtă. Încă de săptămâna trecută, am venit la bunici, unde am avut grijă să iau diverse jucării și activități după noi ca să nu ne plictisim, dar să mai și învățăm lucruri faine.

Astăzi vreau să povestesc despre cariocile noastre de desenat. Nu sunt doar niște carioci, ci sunt carioci de colorat faine, cum nu știam până de curând, că există și în România. Am tot văzut activități pe Pinterest de genul “do a dot”. Sunt o multiiime și cu ajutorul lor copiii pot învăța alfabetul, formele geometrice, culorile, cifrele, animăluțele, ei bine.. pot învăța aproape orice! Activitățile sunt diverse și sunt în principal destinate copiilor mai micuți, cei numiți de americani “toddleri”, care nu știu încă să țină corect carioca sau pixul în mână, dar care pot astfel să se bucure și ei de distracția coloratului.

Cum le-am folosit noi și ce mi-a plăcut la ele?

Atunci când achiziționezi cariocile “Do a Dot” primești și un set de 30 de activități printate. Trebuie să recunosc că nu am reușit, într-o săptămână jumătate, să facem toate activitățile, nici pe departe. Am reușit să mai colorăm părți din anumite litere, sau din animăluțe, însă preferata mea a fost o activitate cu mere, care își propunea să ajute copilașii să învețe culorile (o poți vedea în poza de alături). Ceea ce am constat a fost faptul că pitica mea a reușit să facă asocierile. Adică lua o cariocă în mână de culoare roșie și eu îi spuneam că e culoarea roșu și să coloreze cu ea mărul roșu. Se uita la cariocă, apoi pe foaie, apoi iarăși la cariocă, după care eu repetam întrebarea: “Unde este mărul roșu?”, iar ea punea carioca pe el apăsând cu entuziasm de nu știu câte ori, repetând “aiii aii” (traducere: “aici aici”). Și de încântare că a făcut asocierea corectă râdeam și eu și râdea și ea.

Mi-au plăcut că nu se usucă dacă le lași fără capac, dar se usucă repede pe foaie! Din păcate am distrus zeci de carioci așa. Le uitam fără capac și a doua zi erau uscate și nu mai puteau fi folosite. Cariocile de colorat pentru copii “Do a Dot” chiar nu s-au uscat nici după o zi și o noapte întreagă fără capac. Pitica mea are o plăcere să le deschidă capacele și să le ordoneze, uitând însă să le mai pună la loc. De multe ori, am fost și eu prinsă și le-am uitat așa. Dar pentru că au sistemul acela cumva cu vopsea, pe care trebuie să o agiți și să ajungă în capăt (gen ca la corector), chiar dacă le lași fără capac, se usucă doar materialul de la suprafață, însă le poți folosi din nou după ce le agiți și apeși pe capăt. Sincer, sunt cariocile care ne-au rezistat cel mai mult din punctul ăsta de vedere! Un alt lucru care mi-a plăcut la ele este că sunt lavabile. Deci dacă ajung pe hăinuțe sau pe canapea, se spală foarte ușor. La noi nu au fost cine știe ce incidente, o mică mică pată pe mâneca bluziței, care a dispărut imediat. Mai mult pe mânuțe a fost problemă, dar cu apă și săpun am rezolvat rapid. De asemenea, dacă se întâmplă să le mai bage în guriță puțin, nu e panică deoarece sunt non-toxice. Din câte am aflat eu, folosite zilnic, intensiv, ar trebui să țină cam 4 luni de zile. Părerea mea este că vor ține mult mai mult. Nu am văzut, încă, un copil care să le folosească zilnic non-stop.

Un singur lucru mi-ar fi plăcut în plus, la ele, să aibă diametrul punctului de culoare puțin mai mare. Iunia nu este cel mai răbdător sau pasionat de pictură copil și nu avea răbdare să umple punctul până la capăt, trecând destul de repede de la o fisă la alta. Bineînțeles că, pentru mine era puțin frustrant pentru că aș fi vrut să văd progres evident, gen: “azi am învățat culorile”, dar punând cap la cap puținul timp petrecut într-o zi cu cel din zilele următoare, progresul este evident. Se pare că și mami are nevoie să mai învețe puțin cum stă treaba cu răbdarea:) Cariocile de colorat pentru copii “Do a Dot” pot fi achiziționate de aici. Cumpărându-le vei primi, pe lângă setul propriu-zis de carioci (5 la număr) și 30 de activități deja printate, plus alte 150 de activități trimise prin email, pe care le poți imprima ulterior. De asemenea, sunt o mulțime de activități pe Pinterest, care pot fi descărcate gratuit. Cariocile de tipul acesta sunt foarte prețuite și folosite în țările vestice, deoarece ajută copiii să învețe prin asocieri, invitându-i la creativitate și învățare prin joacă, fără a forța copilul să învețe niște noțiuni pentru care nu este încă pregătit. Eu am fost sincer tare încântată de ele. Urmăream activitățile “Do a Dot” pe blogurile mămicilor din America, gândindu-mă că ele au atâtea posibilități pe care noi nu le avem. Ei bine, iată că au ajuns și la noi și sunt tare încântată de ele și de ceea ce vom învăța toamna aceasta, cu ajutorul lor. Ce spui? Merită achiziționate pentru toamna aceasta? Ce activități plănuiți pentru vremea mohorâtă de afară? P.s.: Iată și câteva poze cu activitățile noastre. Scuzați calitatea pozelor, era trist și urât afară, deci și lumina nu era chiar perfectă pentru poze:)


 
3 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page